Varför skall man ha ett bokföringsprogram som enskild företagare?

Kategori: Företagande
Uppdaterad: 2024-01-29
bokföring för enskilda företagare

Som enskild företagare finns det mycket att hålla på med förutom bokföring. Det viktigaste måste alltid vara att få kunder, sälja och marknadsföra. Detta är den den största anledningen till att ta hjälp av ett bokföringsprogram.

Nyttan med bokföringsprogrammet – Det går snabbare!

Enligt den gamla devisen att ”time is money” så är det som företagare ständigt viktigt att prioritera och fokusera på rätt saker. Det är ju knappast så att bokföring och att hålla ordning på debit, kredit och avdrag gör att du får fler kunder. Kanske att man sover bättre om natten i tron att man har koll på alla siffror utifall att skatteverket knackar på kontorsdörren.

Syftet med att ha ett bokföringsprogram är alltså framförallt för att förenkla och strukturera för dig så att du får mer tid till det som är viktigt i din firma. Få tid till marknadsföring, kundbemötande och försäljning bör alltid prioriteras högre än bokföringen. Den skall bara ordnas så snabbt, rätt och enkelt som möjligt.

5 anledningar till att skaffa bokföringsprogram som egenföretagare

Eftersom vi själva har enskild firma så är det väldigt enkelt för oss att motivera orsaker till att köpa sig ett program för bokföring. Det har hjälpt oss väldigt mycket. Här är våra fem bästa anledningar:

  1. Det är mycket snabbt och enkelt att föra kassabok. Dvs alla in och utbetalningar är bara att skriva i. Dessa läggs sedan automatiskt i huvudbok, balansrapport och resultaträkning. Mycket smidigt.
  2. Vi får mer tid över till att fundera på marknadsföring och att bemöta kunder istället för att leta kvitton och skriva ner poster i excel eller på papper.
  3. Deklarationen blir väldigt mycket enklare! I de flesta bra bokföringsprogram finns det färdiga inställningar för att generera ett underlag till deklarationen.
  4. Det blir enklare att samarbeta med en revisor eller bokföringsfirma. Ni kan med ett bokföringsprogram enkelt dela siffrorna med varandra.
  5. Man kan enkelt generera fakturor som sedan kopplas till kassaboken med rätt verifikationsnummer. Bra och snabbt!

Detta är våra absolut bästa anledningar till varför man som egen företagare bör använda sig av ett bokföringsprogram. Kanske har du frågor eller har bättre anledningar än vad vi har? Kommentera gärna!

Kommentera eller Fråga