Bokföringsprogram till enskild firma

Här samlar vi och jämför bokföringsprogram för dig som har enskild firma. Du kan jämför funktionalitet och priser för att se vad som passa dig bäst.

Bokföring i molnet
Bokio
Bokio erbjuder ett smidigt, webbaserat bokföringsprogram. Förutom bokföring ingår företagskonto med integrerat bankkonto, fakturering och lönehatertering till en fast kostnad av 299 kr/mån.
Visma eEkonomi
Med Visma eEkonomi kan du enkelt sköta all din bokföring via internet och även koppla den till din internetbank.
edeklarera.se
Skapa din inkomstdeklaration och gör din årsredovisning enkelt direkt i webbläsaren.

Vad är en enskild firma

Denna typ av företag kallas för enskild firma (EF) eller enskild näringsverksamhet. Den är tänkt för du som privatperson skall kunna driva ett företag. Företagsformen passar för mindre verksamheter.

Vad gäller för bokföringen för en enskild firma?

En enskild firma måste beskriva sitt företags affärer i sin bokföring och lämna in NE-bilagan i deklarationen. För att kunna lämna in detta i deklarationen behöver du hålla koll på intäkter och utgifter på något vis. Du måste även göra ett bokslut och rapportera och betala in din moms.

Som egenföretagare betalar du preliminärskatt. Du betalar in preliminärskatt varje månad. Om du har betalat in för mycket under ett år får du tillbaka pengar och om du betalat in för lite kommer du behöva betala in mer.

När du driver enskild näringsverksamhet så betalar du in så kallade sociala avgifter, detta kallas för egenavgifter. Detta täcker in pensioner, sjukförsäkring och liknande.

Du kan välja att sköta din bokföring genom att föra en egen kassabok eller ta hjälp av ett bokföringsprogram. Poängen med att använda ett färdigt system är att det oftast blir enklare i längden. Systemet kan ofta kopplas direkt till din bank för automatisk bokföring. Många system hjälper dig också med deklarationen genom att automatiskt kunna ladda upp det som behövs till NE-bilagan. Det här gör att du som tycker att det är svårt med bokföring får det enklare.

Några rekommenderade system:

Skillnad mellan enskild firma och Aktiebolag?

Det finns några stora skillnader mellan en enskild firma och ett aktiebolag. Några av de viktigaste skillnaderna är följande:

  • Ett aktiebolag är som en egen juridisk person och där dess ägare inte är personligt ansvariga för skulderna.
  • För att starta ett aktibolag krävs ett startkapital på minst 50 000 kr. Dessa används som aktiekapital. För en enskild firma krävs inget aktiekapital alls.
  • Ett aktiebolag har alltid en styrelse med en VD och en styrelseordförande. Varje år måste styrelsen ha en bolagsstämma.
  • För mindre aktiebolag krävs ingen revisor. Det krävs dom om man har fler än 3 anställda (i medeltal), mer än 1,5 miljoner kronor i balansomslutning eller mer än 3 miljoner kronor i nettoomsättning. För en enskild firma krävs inte någon revisor.
  • För en enskild firma kan du inte som i ett aktiebolag dela ut utdelningar.

Här kan du gå vidare och läsa mer om fakta om bokföring.

Fullständigt lista över bokföringssystem för enskild firma

Räkna på moms?

Vill du enkelt kunna räkna ut moms framåt och bakåt. Testa vår momskalkylator.

Gratis Fakturamall online

Behöver du skriva ut en egen faktura? Testa vårt onlineverktyg här.