Verifikation och verfikationsnummer

Vi ska förklara  betydelsen av att ha ett system med verifikationsnummer när du gör din bokföring. Det är för att du ska kunna hålla en god ordning och struktur i din bokföring, samt hjälper dig att hitta lätt i din bokföring. Vanligt är också att man kallar verifikationsnummer för löpnummer. Verifikationsnumret hjälper dig att spåra...

2 tips innan du går vidare:

1. De mest prisvärda bokföringsprogrammet
Vi rekommenderar Bokio. Enligt oss är Bokios bokföringsprogram det bästa & mest prisvärda alternativet på marknaden. Allt-i-ett-lösning: företagskonto och bokföring samlat på ett ställe.

2. Gör din årsredovisning & deklaration online
eDeklarera.se är det enklaste & mest prisvärda alternativet för att göra sin årsredovisning själv enkelt online - digital inlämning till Bolagsverket. Ladda upp din bokföring som SIE-fil eller fyll i manuellt. Deklaration går att göra separat men ingår annars tillsammans med årsredovisning. Prova gratis! Betala 899 kr när du är nöjd!

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Mer om verifikation och verifikationsnummer

Enligt bokföringslagen så måste alla verifikationer ha ett verifikationsnummer. Verifikationsnumret är ett sätt att koppla samman verifikationen med den bokförda affärshändelsen. Enklast är att ha nummer som identifikationstecken, för att undvika förvirring. För att tydliggöra så är en verifikation en term inom redovisning för kvitto eller faktura, det vill säga något som anger en affärshändelse. Samma sak innebär begreppet verifikat, som också kan användas. På en verifikation anges när verifikationen upprättats, när affärshändelsen skedde, vad affärshändelsen avsedde, det vill säga en kort beskrivning. Och vem som var köpare och vem som var säljare samt vilket belopp affärshändelsen avsedde. Det ska också ange vilka dokument som ligger grund till affärshändelsen och var orginalhandlingarna finns, om den skulle finnas på ett annat ställe än verifikationerna.  Vi hoppas att det här inlägget har klargjort lite runt ämnet verifikationer och verifikationsnummer.

down-arrowStäll en fråga eller lämna ett svar

Följ diskussion
Meddela mig om
guest

3 Kommentarer
Nyast
Äldst Populärast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer