Vi ska förklara betydelsen av att ha ett system med verifikationsnummer när du gör din bokföring. Det är för att du ska kunna hålla en god ordning och struktur i din bokföring, samt hjälper dig att hitta lätt i din bokföring. Vanligt är också att man kallar verifikationsnummer för löpnummer. Verifikationsnumret hjälper dig att spåra händelser i din bokföring. Vi säger att du ska göra din allra första bokföring det här året. Du har köpt något till ditt företag och har ett kvitto som du ska bokföra. Du skriver in utgiften i din bokföring och beskriver vad det är du inhandlat och vilket konto, giro eller kassa du använt. Sedan ger du posten verifikationsnumret till exempel v:2012-1, du häftar också fast kvittot på ett papper som du sätter in i din pärm. På kvittot skriver du samma verifikationsnummer som på posten, v:2012-1. Där har du påbörjat din bokföring med verifikationsnummer. Naturligtvis så följer du den enkla ordningen på nummer såsom 1,2,3,4 och så vidare.
Enligt bokföringslagen så måste alla verifikationer ha ett verifikationsnummer. Verifikationsnumret är ett sätt att koppla samman verifikationen med den bokförda affärshändelsen. Enklast är att ha nummer som identifikationstecken, för att undvika förvirring. För att tydliggöra så är en verifikation en term inom redovisning för kvitto eller faktura, det vill säga något som anger en affärshändelse. Samma sak innebär begreppet verifikat, som också kan användas. På en verifikation anges när verifikationen upprättats, när affärshändelsen skedde, vad affärshändelsen avsedde, det vill säga en kort beskrivning. Och vem som var köpare och vem som var säljare samt vilket belopp affärshändelsen avsedde. Det ska också ange vilka dokument som ligger grund till affärshändelsen och var orginalhandlingarna finns, om den skulle finnas på ett annat ställe än verifikationerna. Vi hoppas att det här inlägget har klargjort lite runt ämnet verifikationer och verifikationsnummer.
Hur tänker man med flera in- och utgifter på samma dag?
Vad säger ’lagen’ och vad fungerar bäst i verkligheten? Behöver varje verifikation eget nummer eller kan jag klumpa ihop alla in-& utbetalningar som har samma datum?
Hej Tina,
Tyvärr kan jag inte svara på vad lagen säger. Det är bäst att höra med någon revisor.
Det som fungerar bäst i praktiken är att varje bankhändelse får sin egen verifikation.
Mvh
Josef
Sista verifikationsnumret i min bokföring är alltså numret på den sista affärshändelsen jag hade under senaste året som gått (2019)?
Kan verifikationsnumret endast skrivas som 6, eller ska det mer likna exemplet v:2012-1? Isåfall hur ser det ut?