Bokföringsprogram till aktiebolag

Här samlar vi alla system för att bokföra online (i molnet) och nedladdningsbara bokföringsprogram för dig som har ett aktiebolag. Vi uppdaterar kontinuerligt alla priser och vad du kan göra i de olika systemen så att det skall bli enklare för dig att kunna ta beslut vilket system du vill använda dig av i ditt företag.

Bokföring i molnet
Bokio
Bokio erbjuder ett smidigt, webbaserat bokföringsprogram. Förutom bokföring ingår företagskonto med integrerat bankkonto, fakturering och lönehatertering till en fast kostnad av 299 kr/mån.
Visma eEkonomi
Med Visma eEkonomi kan du enkelt sköta all din bokföring via internet och även koppla den till din internetbank.
edeklarera.se
Skapa din inkomstdeklaration och gör din årsredovisning enkelt direkt i webbläsaren.

Vad är ett aktiebolag?

Ett aktiebolag ses som en juridisk person med ett eget organisationsnummer till skillnad från en enskild firma som går på personnumret. Ett aktiebolag har en styrelse med VD och styrelseordförande och varje år skall en bolagsstämma genomföras.

För att du skall kunna starta ett aktiebolag så krävs det en kapitalinsats till det som kallas för aktiekapitalet. Detta är idag minst 50 000 kr. För att kunna registrera bolaget behöver du visa bolagsverket att du har denna summa insatt på ditt konto.

Det är inte ett krav att du måste ha en revisor när du har ett mindre aktiebolag. En revisor krävs om du har fler än 3 anställda (i medeltal), mer än 1,5 miljoner kronor i balansomslutning eller mer än 3 miljoner kronor i nettoomsättning.

Vad krävs för bokföringen i ett AB?

Ett aktiebolag måste ha en godkänd revisor om inte annat sägs i bolagsordningen. Dessutom får du inte överstiga vad som nämns här ovan gällande antal anställda och omsättning. Du måste varje år rapportera in årsredovisningen till bolagsverket och dessutom lämna in deklarationen.

I ett aktiebolag kan du välja hur ofta du rapporterar in och betalar moms. Vanligast är att göra det månadsvis eller kvartalsvis, du väljer själv vad som passar ditt bolag bäst.

Precis som med en enskild firma så betalar du preliminärskatt varje månad. Betalar du för mycket så får du tillbaka pengar och betalar du för lite så kommer du få betala in mer till skatteverket.

Det är rekommenderat att minst ha någon form av redovisningskonsult som du kan samarbeta med gällande din bokföring i aktiebolaget. Då är det mycket smidigt att jobba med någon form av webbaserad lösning för bokföring.

Några rekommenderade system för detta:

Här kan du gå vidare och läsa mer om fakta om bokföring.

Fullständigt lista över bokföringssystem för aktiebolag

Räkna på moms?

Vill du enkelt kunna räkna ut moms framåt och bakåt. Testa vår momskalkylator.

Gratis Fakturamall online

Behöver du skriva ut en egen faktura? Testa vårt onlineverktyg här.