Avdrag Enskild Firma

Kategori: Fakta om Bokföring
Uppdaterad: 2024-01-29

Att göra avdrag i sin enskilda firma innebär att du drar av kostnader som du har för att tjäna pengar. Detta görs naturligt när man köper materiel eller varor men det finns även en hel del fler avdrag som du kan göra. Här tipsar vi dig om dessa!

Avdragets syfte – Att tjäna pengar

Avdrag För enskild näringsidgare

Missa inte att göra rätt avdrag i din enskilda firma

Att göra avdrag ses ibland som något lite läskigt och svårt av företagare, dels för att man inte riktigt förstår dess innebörd, dels för att det finns en oro för att göra fel avdrag. Men enkelt uttryck, och med vissa viktiga undantag, så betyder det att du kan göra avdrag för allt som krävs för att du skall tjäna pengar i ditt företag.

När man har enskild firma så gäller det framförallt att man kan bevisa att detta avdrag behövdes göras för att tjäna pengar. Svårare eller enklare än så är det inte.

Beviset för att det just detta avdrag krävdes ligger på dig som företagare så det är viktigt att kunna motivera det och ha lämplig dokumentation som kvitton, fakturor och rätt handlingar.

Avdrag Enskild Firma – 9 viktiga skattesänkare

 1. Avdrag för uppstarten av firman: Du kan dra av kostnader som du har haft året innan och under året som du startat din enskilda firma.
 2. Kontorsmateriel: Allt som du behöver för att kunna sköta din dagliga verksamhet som pennor, papper, skrivare och liknande kan du föra upp som kostnader i företaget. Alla inventarier som kostar mindre än 28 650 kronor beräknas ha ”mindre värde” och kan dras av samma år som de köps in.
 3. Datorn: Tidigare har man varit tvungen att dra av datorn under flera år men nuförtiden beräknas dessa ha en livslängd under 3 år vilket gör att man kan dra av dem samma år som de köps in (kallas omedelbart avdrag).
 4. Representation/Firmafesten: Det som kallas för representation innebär alltså kostnader för mat och lokaler vid möten och interna personalfester. Yttre representation kallas det om du tex har möte med middag med ett annat företag och inre representation kallas det om du bjuder på fest med anställda (vilket aldrig är fallet i en enskild firma). Viktigt att känna till är att det finns schablonavdrag för mat.
 5. Penssionssparande: Som enskild företagare kan man göra avdrag för sitt personliga pensionssparande. Här gäller att man kan dra av 25 procent av överskottet i firman för ett år. Du räknar överskottet genom att ta skillnaden mellan inkomster och utgifter minus schablonavdrag för egenavgifter.
 6. Tidningar och Böcker: Självklart skall du dra av kostnaderna för inköp av tidningar och böcker som är relaterade till ditt verksamhetsområde. Det kan dock bli svårt att dra av Deckarromanen.
 7. Utbildning: Skatteverket gör tydlig skillnad mellan grundutbildning och fortbildning. Du kan inte göra avdrag för grundutbildning (tex kostnader för CSN lån vid längre utbildningar) däremot kan du göra avdrag för fortbildningar.
 8. Mäss- och skyddskläder: Man kan inte göra avdrag för privata kläder däremot bör man göra avdrag för de kläder som tydligt går att koppla till ditt företag.
 9. Lån och krediter: Ränteutgifterna finns förtryckta i deklarationen. Dock är det viktigt att skilja på ränteutgifter från din näringsverksamhet (ex. belånade maskiner) och ränteutgifter du har som privatperson (ex. bostadslån, privat kreditkort osv.). Du kan läsa mer om företagslån för enskild firma här.

Det finns tyvärr rätt många regler och undantag vad det gäller avdragen ovan och det finns en del fallgropar med avdrag man inte kan göra (se nedan).

Avdrag du inte kan göra i en Enskild Firma

Det finns också avdrag som du inte kan göra i en enskild firma. Enkelt uttryck gäller regeln att du inte kan göra avdrag för något privat. Detta är knappast ett problem i ett aktiebolag men i en enskild firma är ju privatliv och företagarliv tätt integrerat. Dessa begränsningar för avdrag enskild firma kan ändå vara nyttiga att ha i bakhuvudet:

 1. Du kan inte göra avdrag för friskvård och motion. Detta avdrag gäller endast för anställda och eftersom du inte är anställd när du har en enskild firma så har man ej denna möjlighet.
 2. Fest i hemmet bör undvikas att göra avdrag för. Skatteverket gillar inte att man utför representation inom hemmets väggar. Det är därmed svårt (och fel) att göra avdrag för kompisfester och liknande.
 3. Man kan aldrig göra avdrag för hobbys som travsport, konstköp eller ridning. Även om det kan finnas en nytta för företaget så bör dessa hobbyliknande avdrag undvikas.
 4. Du kan heller inte göra avdrag för förfriskningar på jobbet som Té och Kaffe.
 5. Detta kanske är en självklarhet att man inte gör avdrag för privata kläder men visst används dessa även under tiden som du jobbar. Dock skall även detta avdrag undvikas då ju alla människor faktiskt behöver kläder på kroppen, inte bara företagaren.

OBS! Innan du kommenterar denna artikel, läs detta!

 • Det här inlägget får väldigt många frågor om vad man kan göra avdrag för och vi har inte möjlighet att svara på alla dessa frågor (Det blir många varje dag).
 • Vi hänvisar framförallt till skatteverkets avdragslexikon för 2024 där man kan hitta i princip alla delar som man kan eller inte kan göra avdrag för.

Kommentera eller Fråga

92 Kommentarer

 1. Shirin skriver:

  Hej! Jag undrar om man kan göra avdrag på utbildning? Fast jag ska skicka en person till en utbildning och jag vill anställa honom sen! Är det avdraggilltig?

 2. Oskar F skriver:

  Hej,

  Jag har en Enskild Firma och har ganska bra vinst på den för 2016. Min fru jobbade inte alls jan-aug 2016. Kan jag sätta en del av vinsten i hennes namn? Det är mycket förvirrande att försöka att hitta någon vettig information om detta hos Skatteverket.

  Tack!

 3. Lotta S skriver:

  Jag får som enskild näringsidkare göra avdrag för förebyggande och rehabiliterande behandlingar som syftar till att jag skall kunna återfå eller BEHÅLLA min arbetsförmåga. Alltså typ friskvårdsbidrag. Viktigt att upplysa egna företagare om detta.

 4. George P skriver:

  Hej,

  Jag har musikproduktion som hobbyverksamhet.
  Jag behöver anlita en musikstudio för att göra de stycken jag komponerade till slutmusik (arrangeras, mixas mm). Är deras arvode avdragsgill för hobbyverksamhet? Några begränsningar?

  Tack!

 5. Frida skriver:

  Hej.
  Jag driver enskild firma och är musiker. En fråga som dök upp är om jag kan dra av kostnaden för ett pass? Var tvungen att ordna ett nytt när jag skulle spela i Tyskland och Norge. Ett pass behövs ju kanske privat också förstås men det blir väldigt arbetsrelaterat för mig.

  • sofia@bp24 skriver:

   Hej Frida!
   Ja det går bra. Det är ju relaterat till ditt arbete. En sak kan ju vara att du sparar olika ” bevis” från dina resor som musiker. Sparade biljetter, visitkort, vid eventuella frågor när du redovisar dina kostnader kan det vara bra att ha sparat sådant underlag.
   mvh

 6. Jens Söderhäll skriver:

  Kan man göra avdrag i enskild firma på fackavgifter och A-kassa?

 7. Emma skriver:

  Jag jobbar som frisör och har i princip inte ett enda plagg utan fläckar från färg och blekning som inte går bort (ja, trots förkläde), ändå får jag inte använda företagets pengar till att köpa oömma, billigare kläder för att slippa förstöra de jag även använder privat! Och då snackar vi inte tiotusentals kronor utan kanske max en röding i månaden! Jag får heller inte använda mina pengar för friskvård, men hade jag haft anställda hade jag fått lägga dem på dem! Känns snarare som man jobbar för Sverige och inte för sig själv, för detta landet vill inte att man tjänar pengar och absolut inte att det går bra för en och uppenbarligen inte att man mår bra. Systemet är riktigt jäkla sniket och småaktigt ibland…

 8. Nicke skriver:

  Hej! Jag har en del undringar!
  Jag startade en enskild firma den 19 Nov 2015 och jag driver Garderobsverksamhet, Konsertverksamhet och musikproduktion.

  Kan jag dra av på detta, hur mycket?

  1. jag har ett arbetsrum hemma i min lägenhet som är Studio/Arbetsrum! Kan jag dra av hyra för det rummet eftersom det bara används till mitt företag? Hur mycket i såfall om hela hyran är på 10500 kr för lägenheten?

  2. Arbetskläder för garderobsverksamhet/Konsertverksamhet?

  3. Dator, Musikinstrument?

  4. Företagstelefon abbonemanget?

  Vad kan jag dra av hela kostnaden på och vad kan jag dra av momsen på?

  Hur deklarerar jag detta i min deklaration:

  Som ni märker är jag en färsking på detta men jag vill bara att det skall bli rätt.

  • Emma skriver:

   2. Arbetskläder kan du dra av sålänge de går att koppla till verksamheten, som jag förstår det. T.e.x. om det finns en broderad logga på dem och de inte går att använda privat utan endast i arbetet.
   3. Dator och musikinstrument går under inventarier eftersom du behöver dem i arbetet.
   4. Även företagstelefon/abonnemang är avdragsgillt då du använder och behöver dem din verksamhet (jag känner folk som köpt abonnemang till hela sin familj på företaget, om man vill va lite sneaky).

   När du betalar dem kan du använda företagets pengar, om du fått in nån omsättning än. Du får också dra av momsen. Har du ingen omsättning än får du betala dem från egen ficka och sedan dra av momsen. Det blir då ett underskott eftersom du gått minus och istället för vinst. Resultatet i företaget är det du omsatt minus utgifter, alltså det som blir kvar efter allt är betalt. Lokalhyra är också en avdragsgill kostnad, men jag vet inte hur man räknar ut hyran för ett rum.
   Beroende på om du redovisar varje månad, eller var tredje uppger du i första rutan i momsdeklarationen företagets omsättning, exklusive moms och i andra rutan hur mycket momsen blir för perioden. Man räknar sedan ut momsen för de utgifter man haft och uppger i rutan ”moms att dra av” och tar sedan den summan minus omsättningens moms = Momsen du ska betala eller få tillbaka.

 9. Nicke skriver:

  Hej!
  Jag startade en enskild firma den 19 nov och jag skall köpa en ny laptop som jag skall ha i firman, är det så att jag får dra av hela kostnaden på datorn eller är det bara momsen! Vad får man mer dra av mer för saker? jag är helt färsk på det här.

 10. Umair skriver:

  Hej !

  Jag har en hemsida jag säljer ifrån och använder klarna som betalningsmedel.
  Dom har en avgift på 595 kr i månaden. Är detta avdragsgillt ?
  Jag har även köpt en del program till sidan som snyggare design och lagerhanterings program,
  Är dessa avdragsgillt ?

  Tacksam för svar.

 11. Anders skriver:

  Hej.

  Jag jobbar med visningsresor för olika byggbolag Världen över.

  Kan jag dra av dessa resor som Enskild-firma? eller hur funkar det(nyss startat)

  • sofia@bp24 skriver:

   Hej Anders, ja du kan dra av resor i enskild firma. Det finns dock regler för om du skulle kombinera arbete med nöjesresa, eller ta med familj på resan. Så här skriver tidningen Driva eget -”En utlandsresa med flyg kan vara avdragsgill även om den huvudsakligen är en semesterresa. Om du under semestern besöker leverantörer och kunder för att göra affärer som du inte kan göra på telefon är flygbiljetten avdragsgill.” Så här skriver skatteverket om avdrag för resa i enskild firma ”Om du i verksamheten måste ut på tjänsteresor med exempelvis tåg och flyg får du dra av kostnaderna för detta på samma sätt som andra kostnader i din verksamhet, d.v.s. den faktiska kostnaden.” Hoppas du får svar på din fråga.
   Mvh
   Sofia

 12. Emmiline skriver:

  Hej!

  Jag jobbar som skönhetsterapeut och undrar om jag kan dra frisörbesök på företaget? Måste som skönhetsterapeut se bra ut inför kunder. Frisör ingår ju i skönhetsbranchen.
  Tack på förhand!

  • sofia@bp24 skriver:

   Hej! Tack för din fråga. Jag är tyvärr tveksam till att du kan göra avdrag för egna frisörbesök. I enskild firma kan du inte dra av friskvård, och jag vet heller inte om du kan få ditt frisörbesök till att det är utbildande för dig… Men en idé är att du gör en ”deal” med en frisör att ni hjälper varandra, du får klippning – frisören får behandling av dig..? Någon annan får gärna flika in här om ni har mer kunskap på området.
   Vänliga Hälsningar
   Sofia

 13. Fredrik skriver:

  Hej!

  Jag transporterar lastbilar från punkt A till punkt B.
  Jag har ett litet synfel som jag inte korrigerar i vardagen. Men jag har köpt ett par glasögon för att ha när jag kör lastbil då jag tycker det är viktigt att kunna läsa skyltar på så långt håll som möjligt. Avdragsgillt?

  Även köpt ett par solglasögon för att använda vid körningen. Avdragsgillt?

 14. Mathias skriver:

  Hur drar man av avskrivningen av investeringen som man gjorde när man köpte företaget? Säg att man gör en investering på 200’000 när man tar över en verksamhet. Investeringen skrivs av på säg 5 år. Kan man då dra av för avskrivningen på 40000kr per år?

  Tacksam för tips.

 15. kristina skriver:

  Hej!
  Jag ska ansöka om enskild firma inom utbildning och har redan en föreläsning inbokad 50 mil hemifrån. Jag tänkte boka tåg i helgen. Kan jag dra av den kostnaden i mitt kommande företag även om jag inte fått bekräftelsen än?

  • sofia@bp24 skriver:

   Hej, tack för din kommentar.Så här skriver verksamt.se angående kostnader innan och under uppstart av företaget.”Du som enskild näringsidkare kan göra avdrag för vissa kostnader som du haft samma år och året före företagsstarten. Avdraget gäller sådana kostnader som skulle ha varit avdragsgilla om de hade uppkommit sedan verksamheten påbörjats. Det kan exempelvis gälla förbrukningsartiklar och förbrukningsinventarier till ett värde under 22 250 kronor, vilket motsvarar ett halvt prisbasbelopp.”
   Hoppas att det besvara din fråga.
   Mvh
   Sofia

 16. Jonas skriver:

  Hej!
  Jag är helt nu på detta tänker starta enskildfirma har undran. Om jag köper en traktor får man tillbaka moms på den och om direkt eller året efter?

 17. Jennifer skriver:

  Hej!
  Jag och min syster bestämde oss för att börja du barn kläder tillsammans och innan vi startade firman
  Köpte min syster in lite saker bl.a. En symaskin och material. Det står hennes namn
  På fakturena kan jag göra avdrag för dom då? Företaget skrevs nämligen på mig då vi bara har en enskild firma. Men skall jobba ihop kapital till AB.

 18. Miggo skriver:

  Hejsan!

  Undrar vad som gäller för mig som kommande företag. Planerar köpa ett företag (resturang) och undrar vad som gäller kring avdrag?

  Om jag behöver nya arbetskläder och redskap plus dator kan jag dra av på detta?

 19. Patrik skriver:

  Hej!

  Som enskild näringsidkare så kan man tydligen göra avdrag för fortbildning. Vad räknas inom gränsen för fortbildning? Jag är musiker (inte momsregistrerad) och vill utveckla mig genom några privata lektioner, är det avdragsgillt?

  • sofia@bp24 skriver:

   Hej Patrik,
   tack för din fråga. Så här skriver Skatteverket i sitt avdragslexikon för enskild firma: ”Utbildningskostnader. Utgifter för egen utbildning är avdragsgilla om utbildningen har ett samband med din bedrivna verksamhet, och det kan antas att den nya kunskapen kommer till nytta i verksamheten. Om verksamheten däremot utökas genom utbildningen, är utgiften för denna utbildning inte avdragsgill. Om det finns inslag av privata levnadskostnader medges inte avdrag för den delen.” Hoppas att det besvarar din fråga.
   Mvh
   Sofia

 20. Marie Haag skriver:

  Jag ska gå en kortare utbildning på 4 dagar á 7995:- som jag måste gå för att få uppdrag från ett företag. Är det då avdragsgillt i min enskilda firma?

 21. Tom Aldenfors skriver:

  Hej igen. Har jag fått detta helt om bakfoten? Kring dubbelt boende. om jag tar ett hotell mer än 50 km hemifrån o mer än 3 mån på samma plats och sparar kvitton så får jag tillbaka faktiska kostnaden? Alltså hela beloppet. Men om jag tar min husvagn på campingplats för ca 250 kr dygn får jag bara tillbaka logikostnaden som är 110 per natt? Make no sence!

 22. Maria skriver:

  Hej!
  Skulle jättegärna vilja få svar på samma fråga som Hannes, 3 januari. Har enskild firma.
  Tack!

 23. Gunilla skriver:

  Jag har tänkt starta enskild firma alldeles ”strax” och håller på att bygga en lokal på min hustomt till enbart det ändamålet, det är väl avdragsgillt som lokalkostnad? (Den kommer att vara helt fristående från huset)En annan fundering, jag har redan köpt lite smått o gott som är tänkt till inredning till firman,(lyktor, spegel mm) det går väl att dra av sen som inventariekostnad?
  Hur är det med kurser/utbildningar jag går nu innan som jag ska fortsätta gå sen när jag startat upp min enskilda firma?
  Tacksam för svar 🙂

  • sofia@bp24 skriver:

   Hej Gunilla,
   tack för dina frågor. Vi börjar med lokal, då den verkar vara ordentligt avskild från bostaden och endast avsedd för företagets verksamhet så kan inte jag se några problem med att inte kunna göra avdrag på lokalkostnad. I Skatteverkets avdragslexikon för företagare står det i bokstavsordning väldigt bra information. När det sedan gäller avdrag för inventariekostnad tex möbler så skriver skatteverket så här; Inventarier är tillgångar som du behöver i verksamheten för att kunna driva den. Det kan t.ex. vara maskiner som tillverkar olika produkter, verktyg, möbler, bilar, instrument, datorer eller en affärsinredning. Avskrivning (värdeminskning) betyder att du får dra av utgiften för inköpet genom att dela upp den på flera år. Inventarierna blir på så sätt kostnadsförda i den takt de förbrukas.
   Om du köper in maskiner och inventarier finns tre olika sätt att få avdrag på.
   Omedelbart avdrag
   Avdrag genom räkenskapsenlig avskrivning
   Avdrag genom restvärdesavskrivning.
   Angående kurser och utbildningar så skriver Skatteverket följande: ”Utgifter för egen utbildning är avdragsgilla om utbildningen har ett samband med din bedrivna verksamhet, och det kan antas att den nya kunskapen kommer till nytta i verksamheten. Om verksamheten däremot utökas genom utbildningen, är utgiften för denna utbildning inte avdragsgill. Om det finns inslag av privata levnadskostnader medges inte avdrag för den delen.”
   Tips är också att läsa om ”Utgifter innan verksamheten kommit igång” på Skatteverkets hemsida. Där står information om vad som gäller vid start av eget företag. Lycka till,
   Hälsningar
   Sofia

 24. Gustav skriver:

  Hej!
  Jag undrar om man kan göra avdrag för fiberinstallation i hemmet? Verksamheten som jag bedriver behöver den höga datahastigheten varför jag har dragit in fiber. Samtidigt är det ju till mitt eget hus.
  /Gustav

 25. Hannes skriver:

  Kan man drar av kostnader för internet och Mobiltelfon om man använder de privat och för företaget? Och i så fall måste kontraktet vara i företagsnamn eller kan det vara i privata namn? Tack!

 26. Tom Aldenfors skriver:

  Hej. Jag kommer ligga borta mycket i sommar mer än 50 km hemifrån. Får jag då trakt 330 kr/dygn oavsett hur billigt jag bor?

  • sofia@bp24 skriver:

   Hej, tack för din fråga. Så här skriver Skatteverket angående avdrag för tillfälligt boende på annan ort än bostadsorten:”Du får dra av vad du själv har betalat för boendet på arbetsorten. Om du inte kan visa din kostnad för boendet, men kan styrka att du har övernattat på arbetsorten, får du dra av 110 kr per natt vid tillfälligt arbete inom Sverige.” Läs gärna mer hos Skatteverket här.
   Mvh
   Sofia

 27. Hans Carlsson skriver:

  Kan man utnyttja kompletteringsregeln avseende ej utnyttjade avdrag för pensionsförsäkringar bakåt i tiden i ett handelsbolag?

 28. John skriver:

  Hej!
  Jag har enskild firma sedan några år. Har köpt in flera grejor, så kallade förbrukningsinventarier. Dator, borrmaskiner, stege etc. Om jag lägger ner min firma, är dessa grejor firmans? Måste jag sälja dessa till mig själv och ta upp moms på dessa? Eller räknas det som om de inte finns efter ett tag? Jag kan ju tappat bort eller något har gått sönder etc. Och hur ofta kan man motivera att köpa dator?

 29. Fredrik skriver:

  Fråga kring hälso och sjukvård.
  Om jag som enskildsfirma ägare anlitar en hälsokonsult eller går på naprapatbehandlingar, då är väl ändå dessa avdragsgiltiga ?
  De tillhör väl knappast offentlig finansierade ?

  • sofia@bp24 skriver:

   Hej! Rehabilitering såsom naprapat eller sjukgymnast är tjänster som du får göra avdrag för med enskild firma. Däremot inte för sjukvård eller motion.
   Mvh
   Sofia

 30. Hannah skriver:

  Vad menas med avdrag? Gäller det hela kostnaden eller bara momsen för det man betalar?

 31. Sandra skriver:

  Hm, detta kanske låter superdumt. När ni säger fullt avdrag från exempelivs en dator, hur menar ni då? Det kan väl ändå inte betyda att jag får igen alla pengarna jag lagt på datorn?

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Att göra avdrag innebär att du tar upp inköpet på varan/tjänsten som en kostnad i företaget vilket gör att du kan dra av denna kostnad mot dina intäkter.

 32. Sara skriver:

  Hej, jag jobbar som yogalärare, där vi måste inom just vår typ av yoga har en ”klädkod” där vi måste ha vita kläder tex. Kan man göra avdrag för sådant. Man går ju inte omkring i yogakläder till vardags direkt. Och man nöter ut dom relativt snabbt eftersom de används dagligen. Vet att det är tveksamt till arbetskläder men har inte hittat ngt om just yogakläder?

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Hej, är inte så insatt hur det fungerar med Yogakläder, fråga skatteverket, de bör ju veta.

 33. hans skriver:

  Kan jag som egen företagare anlita ett annat företag och sedan dra av den köpta tjänsten som en kostnad?

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Ja det kan du i de allra flesta fall. Köper du in konsult/tjänst så skall du kunna dra av detta.

 34. Simon ekman skriver:

  Hej!

  kan jag dra av en måltid på skatt/moms om jag på väg till ett möte måste stanna för att äta?

 35. Helena skriver:

  Hur är det med fack/a-kasse-avgifter (är medlem i unionen)? Eller försäkringar (i mitt fall Massörerna som är behandlingsförsäkring) som har med företaget att göra? Får man dra av dessa?

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   För försäkringar gäller att inga avdrag kan göras för livförsäkringar, olycksfallsförsäkringar, sjukförsäkringar (kapitalförsäkringar), s.k. inkomstförsäkringar och sakförsäkringar. Utbetalningar av dessa är dock skattefria.

 36. Martin skriver:

  Hej! Jag är musiker och har enskild firma och ska uppgradera mitt instrument som inte håller måttet för min verksamhet. Jag ska köpa ett nytt instrument som kostar 30.000 kr. Kan jag köpa instrumentet direkt på företaget eller är det för dyrt? Jag har hört att man kan inte köpa ett instrument som kostar så mycket på en gång utan att det finns ”ett tak”som man inte får överskrida. Måste jag delbetala kan jag köpa?

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Hej, för 2014 gäller att du kan göra avdrag på 22 200 kr direkt för musikinstrument.

 37. Gunilla skriver:

  Hej!
  Om jag har en textilverksamhet (maskinbroderi och sömnad) och det är absolut nödvändigt med ett ångstrykjärn, kan jag då bokföra inköp av ett nytt sådant på företaget? Även om jag använder det privat ibland? Vad är det som gäller? 799 kr. Det gamla gick sönder idag… huvudsäkringen går så fort jag ansluter till elnätet, och jag fick en stor beställning som kräver tillgång till ångstrykjärn.

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Hej Gunilla, det är i regel svårt att ibland avgöra vad man gör med inköpta varor i företaget, tex ett strykjärn, tex kan ju en dator användas både för jobb och för att surfa privat. Men eftersom det är så tydligt kopplat (och nödvändigt) för ditt företag så borde det inte vara några bekymmer.

 38. Mikael skriver:

  Aj då,

  Bör noteras att en enskild företagare får dra 35% av den lön som blir den årliga bruttolönen, dvs. att Max 12 000kr är FEL!

  Så är brutto inkomsten 100 000kr / år så får ni sätta av 35 000kr i en tjänstepension men den kommer klassas som en privat pension och även ingå i en eventuell bodelning. Detta är inte en vanlig T klassad tjänstepension som är företags ägd.

  Det beloppet som sätts in i den privata pensionen, dvs. den enskilda firman får betala särskild löneskatt på det belopp som sätts av. Löneskatten är 24,26% av de 35 000kr som sätts av.

  Det var det hela

  //Mikael

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Hej Mikael, tack för din kommentar, det är uppdaterat i uppgifterna ovan.

  • Andreas Ek skriver:

   Man har rätt till pensionsavdrag med 35% av inkomsten i enskild firma (aktiv näringsverksamhet) + 12.000kr som fritt får fördelas mellan tjänst och näringsverksamhet.

   Man har rätt att göra pensionsavdrag det året, eller året efter man gort betalningen vilket gör att man kan spara ej uttnyttjat avdrag till nästa års deklaration.

 39. Dan skriver:

  Hej. 

  Jag har precis skaffat mig en FA skattsedel och har startat upp en skivbolag, och bokningsbolag.  
  Jag/vi i bandet ska nu släppa ett album. 

  Förra förra året släppte vi en EP vinyl skiva, detta på en bandmedlems bolag. Inga moms avsdrags gjordes. Och alla utgifter la jag själv 
  Kan jag dra av förra årets turné utlägg. Så som hotellnätter, bilhyra, upp pressning av vinyl skivor., omslag(tryckta i Belgien) Promotor/marknadsföring. 

  I aug i år kommer samma sak att ske. 
  Med vänlig hälsning, Dan 

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Det kan finnas möjlighet till detta då vissa avgifter kan dras av inom visst spann för startandet av firman (så länge det tydligt kan kopplas till verksamheten med kvitton). Kolla med skatteverket så att du inte gör fel där, tycker vi.

 40. Peter Malm skriver:

  Hej

  Kanske är detta helt uppenbart, men jag ställer frågan ändå.
  Om man nu har en nystartad enskild firma (helt utan inkomst) med en anställning vid sidan om (som ger lön) och så har man en lokalhyra för firman (antingen del av bostad eller avskild lokal). Om man nu gör ett avdrag för lokalhyran, sparas det underskottet eller dras det av skatten som kommer från anställningen? Eller något annat?

  Tacksam för svaret.

  Mvh
  Peter

 41. Caroline skriver:

  Hej!

  Jag har en fråga ang avdrag av mobiltel i företaget.
  Får man dra av själva kostnaden för inköp av mobilfelefonen?

  Mvh
  Caroline

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Hej, du kan dra av de månatliga kostnaderna om du har ett företagsabonnemang. Är osäker på om du kan dra av själv köpet tyvärr.

 42. Birgitta Dackenius skriver:

  Hej!
  Kan jag ta ut någon ersättning/lön av min make i hans Enskilda Firma? Jag sköter bokföring- och faktureringsprogrammet samt deklarerar, när det är så dags. Jag tänkte några hundralappar max 999, så att man inte behövde betala några arbetsgivaravgifter.

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Det är korrekt att det finns en regel som säger att om man max betalar ut 1000 kr/år så behöver företagaren inte betala arbetsgivaravgifter.

   • Andreas Ek skriver:

    Man får inte vara anställd i / uppbära lön i sin make/makas enskilda firma.

    Man redovisar istället en del av vinsten i egenskap av medhjälpande maka/make i samband med deklarationen.

    Man för över en del av vinsten i samband med upprättande av deklarationen.

   • jenny skriver:

    Hej. Jag fick som svar från skatteverket om lön till maka/sambo, och detta kan endast göras om man har gemensamma barn! Urdumt..

 43. Anastasia skriver:

  Hej,
  Jobbar med matlagning och event. jag har köpt 200 mindre köksverktyg för att använda i marknadsföringssyfte á pris ca 30 SEK. Min logga ska finnas på verktygen. Undrar om jag kan göra avdrag för dessa varor? Finns det något tak?

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Det låter som att detta skall gå att göra avdrag för (är dock inte experter på just ditt område) men är man osäker kan man ju alltid skicka iväg en fråga till skatteverket eller fråga sin redovisningskonsult/revisor.

 44. Ivan skriver:

  Får man dra av kostnader för litteratur om bokföring och redovisning om verksamheten inte är inom dessa områden, men behovet av sådan litteratur finns för skötseln av verksamheten?

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Hej Ivan,

   Detta är ju typisk litteratur som går att koppla och är nödvändig för ditt företag och dig som driver företaget. Så ja, det kan du troligtvis dra av. Är du osäker så kontakta alltid skatteverket och fråga.

 45. Rebecca skriver:

  Hej jag har några frågor, är frisör enskild firma:
  1: kan man göra avdrag för vår bostadsrätt om
  man har ett kontor i ett av rummen? Alltså att man
  räknar ut hyran/m2 och drar av?
  2: har 3 km till jobbet kan jag köpa en cykel
  på företaget, dvs dra av på den?
  3. Varför får vi inte samma förmån som anställda
  när det gäller friskvård? Jag MÅSTE ju ha både rygg och
  nack massage och gymkort för annars kan jag inte
  utföra mitt arbete som frisör många år till… Mvh

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Hej, för att göra schablonavdraget när man har en enskild firma och hyresrätt/bostadsrätt så måste man ha en tydligt avgränsad del för sitt kontor. Shablonavdraget ligger på 4000kr/år.

   Är ganska övertygad om att du inte kan dra av för cykeln.

   När det gäller den sista frågan om friskvård så gör skatteverket ingen motivering till detta.

 46. Victor skriver:

  Hej!

  Har en fråga angående avdrag under det året man startade upp sin enskilda firma. Det står att man måste kunna bevisa för skatteverket att företaget var i en uppstartsfas, innebär det att man måste visa upp dokument med datum på olika aktiviteter som vittnar om detta?

  Mvh

  Victor

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Hej Victor, det hänger ju bland annat ihop med (om jag har rätt, man kan alltid ringa skatteverket) när din firma registrerades och fick beviljad F-Skattesedel. Sedan är det förstås viktigt att du har kvitton/fakturor som vittnar om när du har köpt materialet och att det är kopplat till din firmas verksamhet.

 47. Fredrik skriver:

  Hej!

  Får man göra avdrag för matkostnader / äta ute, när man är på fortbildning på annan ort? (lunch, middag osv) Eller skall detta täckas av traktamente?

  Mvh
  Fredrik

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Hej, om du gör resor på annan ort som kan betraktas som tjänsteresor kan du göra avdrag för det. Dvs för t.ex. en tågresa. När det gäller matkostnader är jag osäker på huruvida man kan dra av detta i enskild firma vid just en fortbildningsresa. Det är nog värt att ringa och fråga skatteverket angående detta.

 48. Stefan skriver:

  Hej

  en liten fråga, Om jag fakturerar för 100.000 på ett år (driver enskilt på sidan om anställning) kan jag då göra inköp för 100.000. Allt är relevant för firman.
  Hur blir det med skatt och momsen då?

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Hej Stefan, du kan i princip göra avdrag för de 100 000 kronorna så länge det, precis som du skriver, är kopplat till firmans verksamhet. Är lite osäker på hur många år i rad detta kan göras.

   Det som händer med skatt och moms då är att det blir ”kvittat”. Dvs du får ingen vinst (intäkter – utgifter = 0) och därmed skall du heller inte betala skatt.

 49. Ida skriver:

  Hej!

  Jag jobbar som frisör och förbrukar därmed en hel del kläder, dvs helt vanliga ”privata” kläder. Pga allt hår som kryper in i kläderna och färgfläckar och dylikt använder jag inte dessa kläder utanför jobbet. Kan jag då göra avdrag för klädköp? och isf hur mkt?

  Mvh Ida

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Hej Ida, tyvärr är avdragen för kläder inte särskilt populära hos skatteverket där man tydligt klargör att man endast får göra avdrag för skyddskläder och skyddsutrustning. Som skyddskläder räknas kläder som skyddar mot frätande ämnen, mekaniska skador, väta, värme eller kyla som beror på annat än klimatförhållanden.
   Dvs vanliga kläder som du bär på jobbet kan du inte göra avdrag för. Däremot kanske för ett skyddsförkläde.

   • Johan skriver:

    Hej,

    Detta är en klurig fråga. Du som frisör kan ju motivera att köpa in profilkläder med tryck utan större problem. OBS MED TRYCK. Görs detta, t.ex. med namnet på din frisörsalong så blir det ju kläder du inte använder till vardags!

    Detta är något som jag bara har hört är helt ok, inget som jag är säker på!

   • Marina Eugenia skriver:

    Men om jag har en jacka med förtryckt (broderat) namn på mitt företag och att jag reser ut och arbetar hos kunder då räckenas det som marknadsföring, eller hur? En jacka kan kosta upp till 6000 kronor och används i flera år, och marknadsföring just börjar från ca 6000 per år.
    Tacksam för svaret!

    LinkTranslate

 50. Fredrik skriver:

  Om man jobbar borta (ca 50mil) kan jag dra av för hyran där jag är å jobbar då ?

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Ja om du hyr en lokal (även om den är 50 mil bort) och att du i denna lokal har en avgränsad plats för din företagsverksamhet så kan du nog dra av den.

   Problematiskt blir det om du bara är och hälsar på någon eller ett annat företag. Då är det tveksamt hur du kan göra.

   För att vara helt säker kan du alltid kontakta en redovisningskonsult eller ännu hellre (och billigare) skatteverket direkt och berätta om hela situationen och höra vad de säger.

 51. Tobias skriver:

  Kan man göra avdrag för lokalkostnader/hyra?

  • simon@bokforing skriver:

   Det beror lite på. Om du jobbar hemifrån kan du inte dra av på samma sätt som om du hyr en lokal som endast används för din firma. Då gäller istället att upp till ett visst belopp får dras av.

 52. Tobias skriver:

  Tusen tack för listan, nu kanske man bör tänka över köpet av en allt för dyr kaffemaskin!

 53. simon@bokforing skriver:

  Andreas, helt rätt, det kan man inte. Tryckfelsnisse har varit framme och lagt till den punkten i fel lista… Helt fel av oss men det är nu ordnat.

 54. Andreas Larsson skriver:

  Förfriskningar får man väl inte dra av i enskild firma?