Avdrag Enskild Firma

Att göra avdrag i sin enskilda firma innebär att du drar av kostnader som du har för att tjäna pengar. Detta görs naturligt när man köper materiel eller varor men det finns även en hel del fler avdrag som du kan göra. Här tipsar vi dig om dessa!

2 tips innan du går vidare:

1. De mest prisvärda bokföringsprogrammet
Vi rekommenderar Bokio. Enligt oss är Bokios bokföringsprogram det bästa & mest prisvärda alternativet på marknaden. Allt-i-ett-lösning: företagskonto och bokföring samlat på ett ställe.

2. Gör din årsredovisning & deklaration online
eDeklarera.se är det enklaste & mest prisvärda alternativet för att göra sin årsredovisning själv enkelt online - digital inlämning till Bolagsverket. Ladda upp din bokföring som SIE-fil eller fyll i manuellt. Deklaration går att göra separat men ingår annars tillsammans med årsredovisning. Prova gratis! Betala 899 kr när du är nöjd!

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Avdrag För enskild näringsidgare

Avdragets syfte – Att tjäna pengar

Att göra avdrag ses ibland som något lite läskigt och svårt av företagare, dels för att man inte riktigt förstår dess innebörd, dels för att det finns en oro för att göra fel avdrag. Men enkelt uttryck, och med vissa viktiga undantag, så betyder det att du kan göra avdrag för allt som krävs för att du skall tjäna pengar i ditt företag.

När man har enskild firma så gäller det framförallt att man kan bevisa att detta avdrag behövdes göras för att tjäna pengar. Svårare eller enklare än så är det inte.

Beviset för att det just detta avdrag krävdes ligger på dig som företagare så det är viktigt att kunna motivera det och ha lämplig dokumentation som kvitton, fakturor och rätt handlingar.

Avdrag Enskild Firma – 9 viktiga skattesänkare

 1. Avdrag för uppstarten av firman: Du kan dra av kostnader som du har haft året innan och under året som du startat din enskilda firma.
 2. Kontorsmateriel: Allt som du behöver för att kunna sköta din dagliga verksamhet som pennor, papper, skrivare och liknande kan du föra upp som kostnader i företaget. Alla inventarier som kostar mindre än 28 650 kronor beräknas ha ”mindre värde” och kan dras av samma år som de köps in.
 3. Datorn: Tidigare har man varit tvungen att dra av datorn under flera år men nuförtiden beräknas dessa ha en livslängd under 3 år vilket gör att man kan dra av dem samma år som de köps in (kallas omedelbart avdrag).
 4. Representation/Firmafesten: Det som kallas för representation innebär alltså kostnader för mat och lokaler vid möten och interna personalfester. Yttre representation kallas det om du tex har möte med middag med ett annat företag och inre representation kallas det om du bjuder på fest med anställda (vilket aldrig är fallet i en enskild firma). Viktigt att känna till är att det finns schablonavdrag för mat.
 5. Penssionssparande: Som enskild företagare kan man göra avdrag för sitt personliga pensionssparande. Här gäller att man kan dra av 25 procent av överskottet i firman för ett år. Du räknar överskottet genom att ta skillnaden mellan inkomster och utgifter minus schablonavdrag för egenavgifter.
 6. Tidningar och Böcker: Självklart skall du dra av kostnaderna för inköp av tidningar och böcker som är relaterade till ditt verksamhetsområde. Det kan dock bli svårt att dra av Deckarromanen.
 7. Utbildning: Skatteverket gör tydlig skillnad mellan grundutbildning och fortbildning. Du kan inte göra avdrag för grundutbildning (tex kostnader för CSN lån vid längre utbildningar) däremot kan du göra avdrag för fortbildningar.
 8. Mäss- och skyddskläder: Man kan inte göra avdrag för privata kläder däremot bör man göra avdrag för de kläder som tydligt går att koppla till ditt företag.
 9. Lån och krediter: Ränteutgifterna finns förtryckta i deklarationen. Dock är det viktigt att skilja på ränteutgifter från din näringsverksamhet (ex. belånade maskiner) och ränteutgifter du har som privatperson (ex. bostadslån, privat kreditkort osv.). Du kan läsa mer om företagslån för enskild firma här.

Det finns tyvärr rätt många regler och undantag vad det gäller avdragen ovan och det finns en del fallgropar med avdrag man inte kan göra (se nedan).

Avdrag du inte kan göra i en Enskild Firma

Det finns också avdrag som du inte kan göra i en enskild firma. Enkelt uttryck gäller regeln att du inte kan göra avdrag för något privat. Detta är knappast ett problem i ett aktiebolag men i en enskild firma är ju privatliv och företagarliv tätt integrerat. Dessa begränsningar för avdrag enskild firma kan ändå vara nyttiga att ha i bakhuvudet:

 1. Du kan inte göra avdrag för friskvård och motion. Detta avdrag gäller endast för anställda och eftersom du inte är anställd när du har en enskild firma så har man ej denna möjlighet.
 2. Fest i hemmet bör undvikas att göra avdrag för. Skatteverket gillar inte att man utför representation inom hemmets väggar. Det är därmed svårt (och fel) att göra avdrag för kompisfester och liknande.
 3. Man kan aldrig göra avdrag för hobbys som travsport, konstköp eller ridning. Även om det kan finnas en nytta för företaget så bör dessa hobbyliknande avdrag undvikas.
 4. Du kan heller inte göra avdrag för förfriskningar på jobbet som Té och Kaffe.
 5. Detta kanske är en självklarhet att man inte gör avdrag för privata kläder men visst används dessa även under tiden som du jobbar. Dock skall även detta avdrag undvikas då ju alla människor faktiskt behöver kläder på kroppen, inte bara företagaren.

OBS! Innan du kommenterar denna artikel, läs detta!

 • Det här inlägget får väldigt många frågor om vad man kan göra avdrag för och vi har inte möjlighet att svara på alla dessa frågor (Det blir många varje dag).
 • Vi hänvisar framförallt till skatteverkets avdragslexikon för 2024 där man kan hitta i princip alla delar som man kan eller inte kan göra avdrag för.

down-arrowStäll en fråga eller lämna ett svar

Följ diskussion
Meddela mig om
guest

92 Kommentarer
Nyast
Äldst Populärast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer