Därför tjänar du på ett bokföringsprogram – 4 tips

Få företagare, om ens någon, ser nog på sin bokföring som det absolut roligaste de vet med att driva eget. För även om det nog kan vara ganska roligt att bokföra in stora intäkter i firman ibland, är det en uppgift som tar både tid och energi från ditt företagande. Att sitta med verifikationer, kvitton, fakturor och kontoplaner när man vet att man egentligen mest av allt skulle behöva vara ute på fältet och sälja in sina produkter skapar förstås stor stress. På samma sätt är bokföring och övrig administration alltid tid som du inte kan debitera (om du inte driver en bokföringsbyrå förstås), en anledning i sig till att minimera antalet timmar du spenderar på det.

2 tips innan du går vidare:

1. De mest prisvärda bokföringsprogrammet
Vi rekommenderar Bokio. Enligt oss är Bokios bokföringsprogram det bästa & mest prisvärda alternativet på marknaden. Allt-i-ett-lösning: företagskonto och bokföring samlat på ett ställe.

2. Gör din årsredovisning & deklaration online
eDeklarera.se är det enklaste & mest prisvärda alternativet för att göra sin årsredovisning själv enkelt online - digital inlämning till Bolagsverket. Ladda upp din bokföring som SIE-fil eller fyll i manuellt. Deklaration går att göra separat men ingår annars tillsammans med årsredovisning. Prova gratis! Betala 899 kr när du är nöjd!

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Men det går ju faktiskt i princip att bokföra i Excel. Och föredrar man papper och penna så finns det (nog) fortfarande bokföringspärmar att köpa nere i bokaffären. Vad ska du med ett bokföringsprogram till? Har du inte nog med utgifter? Jo, utgifter kan man förstås aldrig få för få av, men att se bokföringsverktyget som en utgift är fel. Se istället på det som en investering som gör att du på sikt tjänar tillbaka pengarna du lagt på det – och mer därtill. Här är fyra skäl till varför du tjänar på ett bokföringsprogram.

1. Kortare startsträcka

Att uppstartsfasen i ett företag är jobbig, det kan nog ingen som upplevt den förneka. Många långa timmar spenderas med uppgifter som man inte ens hade tänkt på när man skrev affärsplanen, att sälja sin produkt eller sina tjänster går trögare än man trodde och överlag är det ofta en ganska brant uppförsbacke innan det släpper.

Att sitta och behöva lära sig allt om bokföring, kontoplaner och skillnaden mellan debet och kredit är sällan prio ett. Med ett bra bokföringsprogram slipper du tänka på sådant, utan för helt enkelt in belopp och summor på anvisad plats.

2. Gör rätt från början

Att vilja spara pengar i början är inte fel, men om det går ut över hur din bokföring sköts kan det snabbt bli en dyr historia längre fram. När det är dags för deklaration och bokslut och du plötsligt inser att du bokfört samma sak på två ställen, en utgift som en intäkt eller helt enkelt bara på fel konto, är det ett surt trassel att behöva nysta upp. I värsta fall får du lägga ett par dagar på att göra om allting från början, i bästa fall hittar du en bokföringsbyrå som gör det åt dig för tusen kronor i timmen.

3. Spara tid

Att bokföringsprogrammet hjälper dig att göra rätt, är också något som spar dig mycket tid. Tid är som bekant pengar, och det här är egentligen det starkaste skälet till att du ska automatisera en så stor del av din bokföring som bara är möjligt. När det är dags för deklaration har de flesta bokföringsprogram en funktion som hjälper dig att fylla i alla nödvändiga blanketter, och med ett knapptryck kan du skapa och skriva ut bokslut, resultatrapporter, balansrapporter och bok.

4. Få en snabb överblick

Bokföring är, tvärtemot vad de flesta tror, inte bara något som Skatteverket kan ha nytta av. Genom att lära dig läsa dina egna siffror kan du snabbt se om ditt företag har några flaskhalsar, hur kassaflödet mår och ifall det finns någon risk för likviditetsproblem under den närmsta tiden. Bokföringen blir helt enkelt som en hälsokontroll för företaget som du när som helst kan dyka ner i tack vare ditt bokföringsprogram.

Några tips för fortsatta val av bokföringsprogram

down-arrowStäll en fråga eller lämna ett svar

Följ diskussion
Meddela mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer