Så fungerar debet och kredit

Debet och kredit eller dubbel bokföring som det också kallas kan verka svårt vid första anblicken men vi ska försöka reda ut begreppet. Debet står för plussidan och kredit för minussidan, dessa två måste alltid resultera i summan noll. Dubbel bokföring innebär att du bokför på minst två olika konton. Metoden är till viss grad självkontrollerande.

2 tips innan du går vidare:

1. De mest prisvärda bokföringsprogrammet
Vi rekommenderar Bokio. Enligt oss är Bokios bokföringsprogram det bästa & mest prisvärda alternativet på marknaden. Allt-i-ett-lösning: företagskonto och bokföring samlat på ett ställe.

2. Gör din årsredovisning & deklaration online
eDeklarera.se är det enklaste & mest prisvärda alternativet för att göra sin årsredovisning själv enkelt online - digital inlämning till Bolagsverket. Ladda upp din bokföring som SIE-fil eller fyll i manuellt. Deklaration går att göra separat men ingår annars tillsammans med årsredovisning. Prova gratis! Betala 899 kr när du är nöjd!

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Debet och kredit

Debet står för plussiffrorna och det handlar om inköp till företaget. Till exempel material till kontoret, hyra för lokalen. Kredit, som är minussumman visar var ifrån pengarna tas. Pengarna kan komma från kassakonto, bankkonto. När du gör en försäljning i företaget, låt oss säga att du säljer porslinskoppar. Då bokförs försäljningen på minussidan som kredit och på kontot som försäljningens pengar kommit in på bokförs på plussidan debet.

Genom att använda sig av dubbel bokföring (debet och kredit) så kan du hålla ordning på ditt företag. Har du bokfört rätt så ska debet och kredit resultera i siffran noll.

Grunder i bokföring

En baskontoplan är är organiserad enligt ett mönster, och det är bra att kunna grunderna i bokföringen och känna till  ordningen i kontoplanen. Generellt så ser du enligt följande i upplägg i kontoplanen, tillgångskontona börjar med en etta, skuldkonton börjar med en tvåa, intäktskonton med en trea och utgiftskonton kan börja med fyra, femma, sexa, sjua eller en åtta.

Även om du väljer att ta hjälp med din bokföring så är det viktigt att känna till grunderna i bokföringen. Dubbel bokföring är ett antal regler som även är en del av internationell standard för näringsverksamhet. De äldsta spåren av dubbel bokföring går att finna från 1200-talet.

down-arrowStäll en fråga eller lämna ett svar

Följ diskussion
Meddela mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer