Företagskonto och automatiserad bokföring samlat på ett ställe, från 299 kr/mån.

Gå till Bokio

Att gå från Enskild firma till aktiebolag – Så går det till

Den enskilda firman är ofta det första naturliga steget när man vill prova på livet som företagare. Många väljer att kombinera arbetet i sin EF med en fast anställning för att på så sätt kunna bygga upp det som från början kanske mest var en bra idé eller hobbyverksamhet.

2 tips innan du går vidare:

1. De mest prisvärda bokföringsprogrammet
Vi rekommenderar Bokio. Enligt oss är Bokios bokföringsprogram det bästa & mest prisvärda alternativet på marknaden. Allt-i-ett-lösning: företagskonto och bokföring samlat på ett ställe.

2. Gör din årsredovisning & deklaration online
eDeklarera.se är det enklaste & mest prisvärda alternativet för att göra sin årsredovisning själv enkelt online - digital inlämning till Bolagsverket. Ladda upp din bokföring som SIE-fil eller fyll i manuellt. Deklaration går att göra separat men ingår annars tillsammans med årsredovisning. Prova gratis! Betala 899 kr när du är nöjd!

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Efter ett tag kanske det går så pass bra att man känner att man vill driva sitt företag på heltid, varpå man tar klivet från FA-skatt till ren F-skatt. Och går det sedan så bra att man vill börja anställa eller placera sina vinster på ett skattemässigt sunt sätt, vad gör man då?

Att gå från enskild näringsverksamhet till ett aktiebolag

Många väljer att gå från Enskild Firma till Aktiebolag. På det viset minskar man den egna personliga risken, man kan ta del av förmåner som man tidigare inte kunde ge sig själv på samma sätt (friskvårdsbidrag till exempel), och om det behövs kan man också ta in nya ägare i aktiebolaget på ett enkelt sätt. Att ombilda sin verksamhet behöver inte vara särskilt svårt eller krångligt, men det kräver sin beskärda del av pappersexercis. Så här går det till:

Aktiebolag och aktiekapital

Sätt dig med en kopp te i lugn och ro och planera ombildningen

För att kunna styra över din verksamhet från EF till AB, behöver du förstås ett AB att styra till. För att starta ett aktiebolag behöver du, förutom registrering, skicka in ett bevis till Bolagsverket på att du har det aktiekapital som krävs (minst 25 000 kronor). Detta bevis, som kallas bankintyg, utfärdas av den bank som du öppnar företagskonto hos efter det att du satt in pengarna på ditt konto.

Här är det mycket viktigt att komma ihåg att det inte bara är att föra över 25 000 kronor från din enskilda firmas konto. Lagen säger nämligen att pengarna måste vara skattade när man sätter in dem som aktiekapital, vilket betyder att du måste betala egenavgifter på summan. En sådan sak är lätt att förbise men mycket viktig eftersom du själv är personligt ansvarig för din enskilda firmas skulder – inklusive skatteskulder.

Överlåta inkråm

Om du har drivit Enskild Firma ett tag så har du förmodligen hunnit samla på dig en del tillgångar och skulder. Dessa kallas för inkråm, och innefattar allt du vill föra över från det gamla bolaget till det nya. Här har du två alternativ att välja mellan. Antingen så får aktiebolaget köpa inkråmet av din enskilda firma, eller så kan du välja att överlåta allt från firman till aktiebolaget. Även här ska förstås staten ha sitt, men du kan undslippa uttagsskatt förutsatt att

  • ditt nya aktiebolag kommer att betala skatt för inkomst av näringsverksamhet
  • hela verksamheten eller hel verksamhetsgren övergår till aktiebolaget (dvs inte bara enstaka inventarier, tjänster eller produkter)
  • samtliga aktier i ditt nya AB är kvalificerade
  • aktiebolaget inte har något underskott

Utöver aktiekapitalet är det alltså fullt möjligt att genomföra en ombildning utan att behöva skatta på den enskilda firmans tillgångar.

Avregistrera den enskilda firman

När ombildningen är klar är det viktigt att du avregistrerar din EF för att visa att det från och med nu är aktiebolaget som gäller. Detta gör du enkelt via exempelvis verksamt.se men du kan också kontakta Bolagsverket och Skatteverket direkt.

Bra att tänka på – Från Enskild firma till Aktiebolag

Utöver den rent juridiska och tekniska aspekten med att byta företagsform, finns det en hel del andra saker du måste ta tag i ganska omgående. Ett exempel är försäkringar som tidigare stod på din Enskilda Firma som nu ska gälla en helt annan juridisk person. Nya försäkringar måste därmed tecknas, och om du ska ha anställda i verksamheten behöver du försäkringar även för dem.

En annan stor skillnad mot tidigare är att du nu ska betala lön till dig själv istället för att ta ut pengar direkt från företagskontot. Skatteverket ska också ha fler papper (arbetsgivaravgift, moms etc.) än tidigare, och kanske också med kortare mellanrum än du är van vid.

Glöm inte heller att beställa nya visitkort med ändrat företagsnamn, göra en ny adresskylt på dörren och ändra i din mailsignatur. Detaljer kan tyckas, men lätt förbisedda sådana.

Tips för vidare läsning

down-arrowStäll en fråga eller lämna ett svar

Följ diskussion
Meddela mig om
guest

9 Kommentarer
Nyast
Äldst Populärast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer