Att gå från Enskild firma till aktiebolag – Så går det till

Kategori: Företagande
Uppdaterad: 2024-01-29

Den enskilda firman är ofta det första naturliga steget när man vill prova på livet som företagare. Många väljer att kombinera arbetet i sin EF med en fast anställning för att på så sätt kunna bygga upp det som från början kanske mest var en bra idé eller hobbyverksamhet.

Efter ett tag kanske det går så pass bra att man känner att man vill driva sitt företag på heltid, varpå man tar klivet från FA-skatt till ren F-skatt. Och går det sedan så bra att man vill börja anställa eller placera sina vinster på ett skattemässigt sunt sätt, vad gör man då?

Att gå från enskild näringsverksamhet till ett aktiebolag

Många väljer att gå från Enskild Firma till Aktiebolag. På det viset minskar man den egna personliga risken, man kan ta del av förmåner som man tidigare inte kunde ge sig själv på samma sätt (friskvårdsbidrag till exempel), och om det behövs kan man också ta in nya ägare i aktiebolaget på ett enkelt sätt. Att ombilda sin verksamhet behöver inte vara särskilt svårt eller krångligt, men det kräver sin beskärda del av pappersexercis. Så här går det till:

Aktiebolag och aktiekapital

Sätt dig med en kopp te i lugn och ro och planera ombildningen

För att kunna styra över din verksamhet från EF till AB, behöver du förstås ett AB att styra till. För att starta ett aktiebolag behöver du, förutom registrering, skicka in ett bevis till Bolagsverket på att du har det aktiekapital som krävs (minst 25 000 kronor). Detta bevis, som kallas bankintyg, utfärdas av den bank som du öppnar företagskonto hos efter det att du satt in pengarna på ditt konto.

Här är det mycket viktigt att komma ihåg att det inte bara är att föra över 25 000 kronor från din enskilda firmas konto. Lagen säger nämligen att pengarna måste vara skattade när man sätter in dem som aktiekapital, vilket betyder att du måste betala egenavgifter på summan. En sådan sak är lätt att förbise men mycket viktig eftersom du själv är personligt ansvarig för din enskilda firmas skulder – inklusive skatteskulder.

Överlåta inkråm

Om du har drivit Enskild Firma ett tag så har du förmodligen hunnit samla på dig en del tillgångar och skulder. Dessa kallas för inkråm, och innefattar allt du vill föra över från det gamla bolaget till det nya. Här har du två alternativ att välja mellan. Antingen så får aktiebolaget köpa inkråmet av din enskilda firma, eller så kan du välja att överlåta allt från firman till aktiebolaget. Även här ska förstås staten ha sitt, men du kan undslippa uttagsskatt förutsatt att

 • ditt nya aktiebolag kommer att betala skatt för inkomst av näringsverksamhet
 • hela verksamheten eller hel verksamhetsgren övergår till aktiebolaget (dvs inte bara enstaka inventarier, tjänster eller produkter)
 • samtliga aktier i ditt nya AB är kvalificerade
 • aktiebolaget inte har något underskott

Utöver aktiekapitalet är det alltså fullt möjligt att genomföra en ombildning utan att behöva skatta på den enskilda firmans tillgångar.

Avregistrera den enskilda firman

När ombildningen är klar är det viktigt att du avregistrerar din EF för att visa att det från och med nu är aktiebolaget som gäller. Detta gör du enkelt via exempelvis verksamt.se men du kan också kontakta Bolagsverket och Skatteverket direkt.

Bra att tänka på – Från Enskild firma till Aktiebolag

Utöver den rent juridiska och tekniska aspekten med att byta företagsform, finns det en hel del andra saker du måste ta tag i ganska omgående. Ett exempel är försäkringar som tidigare stod på din Enskilda Firma som nu ska gälla en helt annan juridisk person. Nya försäkringar måste därmed tecknas, och om du ska ha anställda i verksamheten behöver du försäkringar även för dem.

En annan stor skillnad mot tidigare är att du nu ska betala lön till dig själv istället för att ta ut pengar direkt från företagskontot. Skatteverket ska också ha fler papper (arbetsgivaravgift, moms etc.) än tidigare, och kanske också med kortare mellanrum än du är van vid.

Glöm inte heller att beställa nya visitkort med ändrat företagsnamn, göra en ny adresskylt på dörren och ändra i din mailsignatur. Detaljer kan tyckas, men lätt förbisedda sådana.

Tips för vidare läsning

Kommentera eller Fråga

9 Kommentarer

 1. Patrick skriver:

  Hej!

  Har hört att det är besvärligt att få behålla sitt företagsnamn (som ju oftast är inarbetat) när man går från EF till AB.
  Detta för att namnet på EF ”är i vägen” när Bolagsverket kollar om namnet är ledigt i alla län.

  Några tips på hur man kan gå till väga?

  Mvh Patrick

  • sofia@bp24 skriver:

   Hej Patrick,
   en jättebra fråga du ställer. Vi här på BP24 har bara erfarenhet av att omvandla EF till AB då namnbyten har skett. Vi behöll alltså inte namnet från den enskilda firman. Vad jag förstår måste aktiebolaget vara registrerat när ombildandet sker, och att det finns två företag med samma namn kan vara problematiskt. ”För att ombilda ditt företag till aktiebolag ska aktiebolaget vara bildat och registrerat hos Bolagsverket innan du byter företagsform.” Står det på Skatteverkets hemsida.
   Jag kan tyvärr inte ge dig ett bra svar. Men jag ska undersöka detta närmare.
   Lycka till,
   Mvh
   Sofia

   • Andreas Larsso skriver:

    Hej!

    Nästan fyra år senare kan jag svara (om någon annan råkar snubbla hit).

    Jag vet att jag skrev i ett ruta där man fick skriva fritext, att jag var ägare till det EF som hade samma namn, och att jag hade för avsikt att avveckla den verksamheten. Hade inga problem att få igenom ansökan till bolagsverket.

 2. Monica skriver:

  Hej!
  Jag vill bilda om min verksamhet till AB. Jag vill föra över hela verksamhetsgrenen men jag vill att min fru äger hälften av aktierna i bolaget. Är det ok eller måsta jag ha majotitet av aktierna ?

 3. Nicole skriver:

  Hej!
  Mitt EF har varit vilande och har alltså inga tillgångar eller skulder. Hur gör jag smidigaste för att omvandla det till ett AB. Måste man fortfarande betala egenavgift på aktiekapitalet då?

  MVH Nicole

 4. Dan skriver:

  Kan jag sälja min enskilda firma till mitt aktiebolag med tillgångar och skulder? Tillgångarna består av en maskinpark och redskap, verktyg etc. till ett värde på några hundra tusen. Skulderna är bara kring 25000kr.

  I nuläget med två firmor känner jag att jag får lägga tid som jag inte har med bokföring på två firmor och annat administrativt. Jag vill kunna fokusera helt på aktiebolaget.

  Anställda är på enskilda firman och tänkte att jag för över dem till aktiebolaget innan jag säljer enskilda firman.

  Min frågeställning är egentligen: Är det hela genomförbart?
  Med vänlig hälsning, Dan

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Hej, det låter genomförbart. Vi har själva gått från EF till AB och sålde då verksamheten (dock utan anställda) i EF till AB:et. Hade dock inga skulder. Man kan alltid be om hjälp att genomföra processen på ett bra sätt av företag som sköter det bokföringstekniska om man är osäker.

 5. Lilia skriver:

  Jag har ett företag (enskild firma), och har funderingar på att ändra ett annat företag som är ett aktiebolag.
  Dom maskiner och verktyg jag har nu är värda ca. 400 000 och köpta i den nuvarande firman jag har.
  Kan jag föra över dessa till den nya firman utan kostnad?
  Men hur funkar det om man redan köpt saker inom firman, och ska ta med det in i en annan firma?

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Hej, Du kan troligtvis sälja maskiner och verktyg från din EF till ditt AB för ett pris du själv bestämmer. Vad som är rimligt och rekommenderat att lägga priset på har vi lite svårare att svara på utan rekommenderar att du tar i kontakt med någon som är van att jobba med att föra över verksamheter från EF till AB.