Ta ut lön i Enskild Firma – Så gör du egna uttag

Kategori: Fakta om Bokföring
Uppdaterad: 2024-01-29

När man bedriver Enskild Firma och vill ta ut lön så gör du egentligen ett eget uttag ur din firma. Här beskriver vi hur du rent praktiskt kan gå tillväga för att ta ut lön i Enskild Firma.

Regler och Fakta om att ta ut lön i Enskild Firma

När du bedriver verksamhet som enskild näringsidkare så är det din vinst som är din lön. Alla pengar som du alltså har efter att dina kostnader är avdragna räknas som din personliga vinst och samtidigt en skuld för företaget. Detta är ju dina pengar som privatperson så för företaget blir det en skuld. Det är från dessa pengar som du kan ta ut din lön eller göra ett så kallat eget uttag.


Nu är det inte så att du bara kan plocka ut dessa pengar och leva på dessa utan efter att du betalat in eventuell moms så skall man betala egenavgifter och skatt på denna vinst. När detta är inbetalt till skatteverket så har du din lön. Det brukar vara en tumregel som stämmer någorlunda väl att man kan ta ut 45 – 50% av sin vinst i egna uttag (lön). Så tänk på att avsätta minst hälften till skatt och avgifter innan du gör ditt egna uttag.

Från inkomst till resultat och eget uttag

Om vi ändå skulle in gå in i detalj på hur du skulle kunna göra dina beräkningar för att komma fram till ditt egna uttag så krävs det några steg för att nå fram till detta. Viktigt att notera är att dessa beräkningar kan ses som uppskattningar och att man kan rekommendera att lägga på lite extra i skatter för att vara på den säkra sidan.

Bokio

Smart bokföring – Färdiga mallar som underlättar bokföringen.
Integrerat företagskonto – Betala direkt i Bokio. Företagskort ingår.
✅ Lönehantering, fakturering, offert, utläggshantering och m.m.
✅ Automatisk bokföring av Zettle dagsrapporter.

Allt detta och mycket mer för bara 299 kr /mån.
Testa gratis i två veckor.
Nystartade företag får Bokio gratis i 6 månader när du tecknar Premium.

 1. Beräkna (Intäkter efter moms) – Kostnader = Vinst
 2. På vinsten görs ett schablonavdrag (för egenavgifter) på 25% (Man kan multiplicera med 0,75) och då får du verksamhetens överskott.
 3. På verksamhetens överskott görs ett grundavdrag, från en tabell hos skatteverket, och när detta är gjort så har du den den beskattningsbara inkomsten.

Nu kan vi beräkna egenavgifterna och den kommunala skatten. Egenavgifterna är cirka 29% av verksamhetens överskott och skatten är 31% av den beskattningsbara inkomsten. Du får alltså fram dessa genom:

 1. Egenavgifter = 0,29*verksamhetens överskott
 2. Skatt = 0,31*beskattningsbar inkomst

Så det du skall betala till skatteverket är alltså summan av egenavgifter och skatt tillsammans med den moms du skall betala in till skatteverket.

Ett konkret exempel på att ta ut lön i Enskild firma

För att göra dessa beräkningar ännu mer konkreta skall vi ta ett exempel. Låt säga att du  har intäkter på 300 000 kronor. Av dessa pengar är momsen 60 000 kronor så dina intäkter efter moms är alltså 240 000 kronor. Under året har du haft 20 000 i utgifter. Nu skall vi först beräkna verksamhetens överskott och beskattningsbar inkomst. Sedan hur mycket skatt du skall betala och slutligen hur mycket lön du kan ta ut. Vi följer mallen ovan.

 1. Vinst: Intäkter – Kostnader = 240 000 – 20 000 = 220 000
 2. Verksamhetens överskott: 0,75* 220 000 = 165 000
 3. Beskattningsbar inkomst: Verksamhetens överskott – Grundavdrag = 165 000 – 29 500 = 135 500 kronor.

Nu kan vi beräkna både egenavgifter och kommunalskatt:

 1. Egenavgifter = 0,29*165 000 = 47850
 2. Skatt = 0,31*135 500 = 42005

Totalt att betala in till skatteverket: Moms + Egenavgifter + skatt = 60 000 + 47850 + 42005 = 149855 kronor.

Nu kan vi äntligen komma till den delen där vi uppskattar vad vår lön kommer att bli! Vi får alltså ta ut 300 000 – 149 855 kronor = 150 145 men för att vara på den säkra sidan skulle man kunna öka på mängden man betalar till skatt till 160 000 för att vara säker. Då återförs dessa pengar till dig efter att skatten är uträknad.

Bra räknare och hjälpmedel för att ta ut lön

Den finns såklart en mängd olika verktyg och hjälpmedel för att beräkna dessa saker. Om du har ett bokföringsprogram så hjälper detta dig med alla dessa beräkningar och du får ett mycket bra stöd. Självklart kan man även beställa en revisor eller bokföringstjänst för att slippa sköta detta själv.

Kommentera eller Fråga

65 Kommentarer

 1. hans lindqvist skriver:

  hej om jag har lånat ut mina egna pengar till mitt enskilda företag.och sedan vill betala tillbaka från företaget till mig igen..så undrar jag hur man bokför detta…kan bara hitta eget uttag när jag söker…men detta är juh ett lån från mig till mitt enskilda företag som ska betalas tillbaka..tacksam för svar Med vänlig hälsning hasse

 2. Göran Sahlaström skriver:

  Hej!
  Är 70 år.Tar ut full pension samt arbetar ” på timlön ” som läkare åt ett landsting.Bedriver dessutom passivt lantbruk.Betalar följaktligen en hel del skatt.
  Kan jag kombinera något av ovanstående för att sänka min skatt ??
  MVH Göran

 3. Albin skriver:

  Hej, Måste jag betala statlig skatt på egna uttag i min enskilda firma då jag redan gör det på min fasta jobb? Lägg dessa egna uttag på toppen av min ”fasta” lön? Dvs, Egenavg+kommunskatt+statlig skatt

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Hej
   Om du har en enskild firma så kommer dina egna uttag räknas samman med din fasta lön. Det kan därför bli svårt att exakt veta vad du skall betala in då du får en högre total lön och därmed en annan skatt.

 4. Alexander skriver:

  Hej Jag förstår inte varför eran kalkyl inte stämmer överens med hemsidorna där man ska ange hur mycket lön man vill ta ut och hur mycket man ska fakturera.

  skulle ni kunna visa mig en uträkning på en omsättning på 150000 kr i månaden .och hur mycket jag kan ta ut i lön.
  skulle vilja se eran uträkning kontra andra hemsidor uträkning.
  Skulle uppskatta verkligen det.

  MVH Alex

 5. Lotta Tynell skriver:

  Hej! Har precis startat egen firma, har inte kommit i gång ännu. Men frågan är egen avgifter är vad jag förstår ex sparande till pension föräldralediga mm. Men jag har ju ett annat jobb också.(firman är lite mera hobby)Jag betalar ju redan sånt på mitt ordinarie jobb. Måste jag sätta undan till det?

 6. Johanna skriver:

  försöker hjälpa min son med bokföring. Jag ser att han tar ut pengar från företagsets bankkonto som jag måste bokföra men vet inte riktigt om det är det som räknas som eget uttag. Om han tar ut 5000:- från företagets bankkonto ska jag då föra det som eget uttag och sedan även föra ytterligare 5000:- för att täcka skatt och egenavgifter och sätta på ett placeringskonto som hör till företaget?

  • sofia@bp24 skriver:

   Hej Johanna!
   Ja det stämmer, det blir eget uttag och då måste du även sätta undan motsvarande belopp för skatter och sociala avgifter.

 7. Marcus skriver:

  Hej!

  Har startat en enskild firma för några månader sedan.
  Funderar nu på att skicka faktura till arbetsgivare på den tid jag jobbat hos åt arbetsgivaren.
  Detta är först och främst för att de ska slippa arbetsgivaravgiften. Ex, jag tjänar 20.000kr/månaden, de betalar ca 6.200kr arbetsgivaravgift. Då fakturerar jag dem istället på 25.000kr för att jag ska få lite mer pengar och arbetsgivaren betala lite mindre än arbetsgivaravgift, dock till mig istället.
  Nu är det så att jag har både hört och läst massor olika teorier om hur det fungerar med skatten och vad jag kan ta ut och lägga i egen ficka.

  Någon sade att jag endast betalar vanlig skatt inom min kommun. Andra säger både skatt och sociala avgifter.

  Detta är dock mitt företag, bara jag på firman. Räknas detta som en lön ifall jag tar ut ett uttag..? För jag lever ju ej på dessa pengar jag tar ut och anser det inte som någon lön direkt. Så vad är egentligen korrekt. Endast min kommunalskatt eller sociala avgifter också? Är 17 år och har ej någon anställning eller fast inkomst någonstans ifrån.

  Tack för svar! 🙂

 8. Bahram skriver:

  Tack!!

 9. Emma skriver:

  Hej,
  Kan man göra ett eget uttag om man går i förlust?
  Exempel: Man går i förlust på ca 20.000 kr men har en egen insättning på ca 40.000 kr. Kan man ta ut det?

 10. Muhammed Ali skriver:

  Hej!
  Om en hyrläkare tjänar 42500 kr/ vecka.
  Hur mycket betalar man för egenavgifter och skatter om man driver
  1- enskild firma ?
  2- Aktie bolag?
  Tack för svaret på förhand.

  Mvh Muhammed

 11. Karin skriver:

  Hej!

  Fantastiskt bra sida. Vore väldigt tacksam för råd kring hur man bokför eget kapital i enskild firma. Jag är ny som egenföretagare och förstår principen: eget kapital utgörs av årets vinst – förlust + insättningar – uttag. Nu har jag inte gjort några insättningar, men har tagit ut allt jag kunnat i egna uttag – alltså kring 50% av vinsten. Dessvärre vet jag inte den exakta summan för egna uttag (eftersom jag inte haft ett separat företagskonto – ska dock åtgärda det snarast). Hur gör jag då? Kan jag skriva 0 på eget kapital eftersom det i praktiken är vad det kommer att bli, efter att skatter och egna avgifter betalats? Eller ska jag skriva företagsvinsten (på NE-blanketten står det att eget kapital är tillgångar – skulder)?
  Hur är det med schablonavdrag för egenavgifter, är det något jag ska dra av och hur mycket?

  Väldigt tacksam för svar,
  hälsar Karin

 12. Mocke skriver:

  Även om jag går i vinst i Enskild frima men inte tar ut några pengar utan låter dem ligga kvar på företagskontot kommer jag ändå att få skatta för överskottet? Tack för er tid!

 13. Tom Aldenfors skriver:

  75600 kr intäkt
  20000 kr beräknad vinst
  15000 kr preliminärskatt
  10000 kr kostnader
  Då har ja vinst 30000 kr till som jag har planerat att lägga som kostnader för företaget. Min fråga är kan jag ta ut 30000 extra denna månaden och mindre dom andra månaderna för att kompensera? Svårt o förklara 🙂

 14. Tom Aldenfors skriver:

  80000 i månaden och 36000 beräknad vinst månaden. Men kan jag ta ut sig 100000 nu om 2 månader och mindre i slutet av året för att kompensera?

 15. Ulf skriver:

  Hej!
  Kan man när bokslut är upprättat och momsen är inbetald flytta hela vinsten från firmas konton till mina privata? Jag kommer personligen att beskattas för hela vinsten och kommer därför att få ett gemensamt skattebesked för firman och eventuella andra inkomster. Detta under förutsättningen att jag är beredd att betala hela beloppet på skattebeskedet från mina privata pengar som då inkluderar vinst från firman.

  • sofia@bp24 skriver:

   Hej! Ja det är riktigt att det är du som personligen beskattas men det är inte så enkelt att du bara kan flytta över vinsten till ditt privata konto. Tyvärr. Det är utifrån vinsten som du kan göra ett eget uttag och då måste du sätta undan moms, egenavgifter och skatt vilket innebär att du efter det kan ta ut 45-50 % i eget uttag av vinsten. För att hålla ordning i ditt företag.
   Lycka till med företagandet.
   Mvh
   Sofia

 16. andre skriver:

  Herregud va de blev olika.

  Jag har startat en enskild firma precis. Jag ska jobba som svets konsult.
  Jag har tänkt att ta 450:-/h på en månad blir de 72.000:-
  momsen ligger på 25 % vilket motsvarar 18.000:-
  72.000 – 18.000 = 54.000:-

  sen har vi egenavgifter på ca 29%

  0.29×54.000:- = 15.660 :-
  54.000 – 15.660 = 38.340 :-
  Sen kommer skatten på 31%

  0.31×38.340= 11.885:-

  38.340 – 11.885 = 26.455 :-

  Företagets totala vinst blir alltså = 26.455 kronor

  tillkommet der skatt på det också?
  Har jag räknat fel?
  Jag har räknat månadsvis.
  Går 26.455:- till mig som eget uttag?

  Mvh

  • sofia@bp24 skriver:

   Hej! Man brukar räkna med att kunna ta ut 45-50% av vinsten. Om du då på en månad får in 72 000 så måste du först se till att alla företagets utgifter är betalda, sen är det som blir kvar vinsten. Då gör du som du gjort ovan med skatt, egenavgifter och moms, på den summan, sätter undan dessa på ett placeringskonto exempelvis (för skatt och moms) och gör ett eget uttag med den summa som blev kvar när du dragit av moms,egenavg, skatt. På verksamt.se finns en bra film om hur mycket av vinsten som är dina pengar.https://www.verksamt.se/starta/skatter-och-avgifter/enskild-naringsverksamhet
   Lycka till och tack för din fråga.
   Mvh
   Sofia

  • Andreas skriver:

   Hej Andre!

   Tänk på att en tim-taxa som du angav i exemplet normalt anges exkl. moms till företag så om du kostar 450kr/h så fakturerar du 450+moms(450*0,25)..

   Mvh

   //A

 17. Sofia skriver:

  Tack för en bra förklaring! Funderar dock på NÄR man kan ta ut sin lön. Har just startat eget och begärt uppskov vilket innebär att jag inte behöver betala in min första skatt förrän februari 2015. Jag tolkar ändå dina svar som att jag borde kunna ta ut lön innan dess (eget uttag), om jag först räknat ut vinst, kvittat momsen och räknat ut min skatt?

  • sofia@bp24 skriver:

   Hej Sofia, tack för din fråga. Eget uttag kan du göra när du vill,bara du kommer ihåg att sätta undan pengar till skatt. Om det är så att du har en vinst efter att dina utgifter för företaget är betalda så kan du visst göra eget uttag. Jag gör så här när jag tänker runt eget uttag: Allt som ska betalas är betalt, då finns en summa kvar som jag kan använda till eget uttag. Låt oss säga att det är 10 000 kr för enkelhetens skull. Då gör jag en utbetalning till mitt privatkonto på 5000 kr och sen en överföring på 5000 kr till mitt placeringskonto där jag har ett sparande för skatt, moms m.m (Bättre att låta pengarna växa till sig hos dig själv än att sätta in hos skatteverket om det inte är dags för det än.) På placeringskontot samlar jag på mig en buffert inför skatteinbetalningar och moms. Så att det inte kommer som en chock. Det är ett tips inför att du ska börja betala skatt 2015 och vill göra eget uttag. Jag brukar tänka att hälften av summan lägger jag över till skatt, sociala avgifter, moms för att göra det lätt för mig själv. Hoppas att svaret gör det lättare för dig. Lycka till med ditt företagande!
   /Sofia

   • sofia@bp24 skriver:

    När jag skriver mitt placeringskonto så menar jag mitt företags placeringskonto. Blanda inte ihop företagets pengar med den egna ekonomin. Blir struligt.
    mvh
    Sofia

    • Sofia skriver:

     Tack så mycket för svar! Då har jag tänkt rätt (även om jag inte har vågat ta ut några pengar än såklart) och ska börja räkna på hur mycket det kan bli. Bra förslag, jag har ett företagssparkonto som kan ta hand om mina undanlagda skatt-och-momspengar.

 18. Pär skriver:

  ? Två frågor?

  1.)När det är lönsamt att ombilda från en EF till ett AB ?
  2.)Kan jag använda kontantinsatsen om 50″ till AB:et från EF:s kassa, dvs är det en avdragsgill kostnad bokföringsmässigt

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   1) Det blir mer lönsamt med ett aktiebolag om du går med vinst och har möjlighet att ta ut utdelning. Upp till en viss nivå är utdelningen mer fördelaktig skattemässigt.
   2) Inte enkelt att svara på. Vi gjorde en sådan ombildning för några år sedan. Då togs lön ut från EF på 50 tkr till aktiekapitalet. Sedan köpte AB EF:s verksamhet för 50 tkr vilket då gör att viss återbäring på summan gavs (exkl skatt/soc avg osv)

 19. Linn skriver:

  Hej

  Tack för bra info. En snabb fråga. Enskilda firman måste ha ett eget konto för att göra och ta emot betalningar eller hur? Det kan inte va mitt eget konto även att jag och firman i princip är det samma?

  /Linn

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Hej, du kan ha ditt eget konto men det är verkligen inte att rekommendera. Det kostar såpass lite att skaffa ett företagskonto så vi rekommenderar definitivt det.

 20. Niemec skriver:

  Hej, jag har en egen firma 2014 och är nybörjare med stort sett allt.
  Nu i år har jag fått in ”lite” jobb och pengar börjar komma in.

  Min fråga till dig som vet och kan.
  Hur ska jag göra för att ta ut pengar som egen lön ?
  Då jag inte har tjänat in 300 000 kr.

  Jag har inte stora utgifter på min firma och intäkter är inte mer än 20 000 – 30 000 kr.

  Hur ska jag beräkna fram min lön? Kan jag ta ut lön ändå när jag inte har tjänat så mycket ?

  En annan fråga:
  Jag har sen tidigare köpt in en baklastare innan jag startade min firma. Den baklastaren använder jag ibland när jag ska göra mitt jobb båda privat och till verkstad. Nu har däcken gott sönder och jag har då köpt in en begagnad däck. Kan jag dra av momsen ? På grund av baklastaren köpte jag privat från början var jag osäker om jag kan dra av momsen nu när den har gått sönder. För jag vet att man inte kan dra av om det är ett privat inköp men kan jag göra i detta fallet??

  Din sida är otroligt bra!!
  Tusen tack för all information ni har här!

  /Niemec

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Hej, att räkna ut exakt vad du kan ta ut i lön blir svårt. Det beror på väldigt många olika faktorer och inte bara företagsekonomin. Tex löneavdrag, vilken ålder du har och diverse andra olika faktorer. I artikeln ges ju ett ungefärligt räkneexempel på hur man kan tänka. Det kan tex vara bra att tänka att efter att du fått fram ditt resultat = intäkter-kostnader och du vet hur mycket moms som du skall betala in så (mycket ungefärligt) kan du ta ut hälften av det återstående i lön (eget uttag).
   Du kan inte dra av momsen utan du kvittar ingående moms mot utgående moms. Kanske att du tänker att du skall dra av inköpet? Det låter som du kan göra det men det enklaste är väl att du kontaktar skatteverket och frågar?

 21. Henrik skriver:

  Hej, jag har en lite speciell situation där jag tror att jag borde ombilda min EF till AB – vill kolla att du håller med!

  Jag är landstingsanställd läkare och tjänar ca 80 tkr/mån i lön = ca 1 mkr/år. Utöver detta har jag en EF där jag tar in ca 200 tkr/år från extra-knäck, t ex en privat barnavårdscentral, föreläsare i olika sammanhang etc. Som det nu är så skattar jag bort en stor del av min vinst i min EF, där jag inte har några kostnader egentligen (ett stetoskop håller i sisådär 10 år, och dator och telefon har jag från jobbet redan). Med verksamheten i ett AB så kan jag i stället ta ut vinsten (upp till 150 tkr/år) och då bara skatta 20% på den, eller hur? Någon lön kommer ju inte att bli aktuellt att ta ut – det har ju redan tillräckligt. Tänker jag rätt om jag nu startar ett AB?

  Mvh /henrik

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Det låter som ett AB skulle fungera bra för dig, då kan du istället göra rätt förmånliga (skattemässigt) utdelningar till ägarna i AB:et

 22. Jesper skriver:

  Hej!
  Jag har haft enskild firma i över ett år nu, men behöver lite klarhet. Jag fakturerar ”småsummor” varje månad och jag behöver svar på ett exempel för att få lite klarhet i hur jag ska göra.

  Om jag har en faktura på 20 000kr inkl.moms. Hur mycket av det är min lön om förutsättningarna är att jag är 27 år, kontot är nollat och jag behöver få ut varje krona?
  Min revisor säger ”Dra bort hälften, det är din lön!”. Mer än så förklarar hon inte, även om jag frågar.

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Hej Jesper, din revisor har i mångt och mycket rätt då det är ungefär hälften du kan ta ut efter att du momsat. Det här är förstås en ungefärlig sanning och det beror på många olika faktorer. Precis som du skriver så används din ålder, var du bor, hur mycket du har tjänat på andra ställe osv för att till slut beräkna din skatt.

   Vi har gjort så att vi har tagit ut ungefär 45% som lön och lagt undan resten inför beskattning och hittills har det fungerat bra och säkert.

 23. Zeta skriver:

  Hej,
  Mycket pedagogiskt och bra!
  Jag har ett par frågor:
  1. Ang periodiseringsfond för enskild firma, räknar man 30% på vinsten eller på överskottet?
  2. Vad är för- och nackdelarna med att jämna ut lönen, mha periodiseringsfond i EF och aktieutdelning i AB?

  Tack!

 24. K-G skriver:

  Svar till Tony:

  Om man får en vinst som gör att man hamnar över brytpunkten är det generellt mer lönsamt att ha ett aktiebolag än en enskild firma. Med AB kan du ta ut en viss del av vinsten som lön och låta resten stå kvar i företaget. Då betalar du 26,3% i bolagsskatt på den del som står kvar. En del av den beskattade vinsten kan du sedan ta ut som aktieutdelning med enbart kapitalbeskattning och inga egenavgifter.

  Det här gäller även om du har annan arbetsinkomst som gör att du sammanlagt hamnar över brytpunkten. Samtidigt medför aktiebolag en del extra administration i form av årsredovisning och liknande, men förenklingar de senaste åren har gjort att det ändå inte är så stor skillnad.

 25. Elin skriver:

  Hej!
  Tack för en mycket pedagogisk genomgång! Det blev helt plötsligt lite mer begripligt.
  Jag har dock läst att ytterligare beräkningar måste göras om man dessutom har jobbat och fått inkomst för det under året eftersom man inte gör skillnad på EFs ekonomi och min egen i form av ex lön från anställning. T.ex. jag är student med enskild firma och sommarjobbar på sommaren.

  Vilka ytterligare beräkningar krävs då?

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Hej Elin, det stämmer att det krävs en hel del anpassning för att få det helt rätt. Saker som spelar in är ju ålder, var man bor och om man har andra privata inkomster. Det som är här ovan är framförallt ett ungefärligt resonemang om hur man kan tänka och skall du få det helt rätt krävs att man verkligen får med alla delar.

 26. Matilda skriver:

  ok nu har jag en till fråga.. för det här tycker jag är lite förvirrande. Så här står det nämligen på skatteverket

  De uttag du gör för att täcka dina egna personliga levnadskostnader
  är inte lön, utan kallas egna uttag. Någon skatt på dessa uttag betalar
  du aldrig.

  Känns ju som man lätt skulle kunna missbruka… Fast som sagt så har jag ju väldigt liten omsättning (tror till och med det räknas som passiv verksamhet) och alla pengar jag kan lägga vantarna på till hyra och liknande skulle ju vara varmt välkommet!

  MVH Matilda

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Nej du betalar ingen skatt på uttaget utan på vinsten i ditt företag och du måste ta ”lön” från vinsten så det finns ingen skattemässig fördel i detta.

 27. Kalle skriver:

  Hej.
  Måste man inte minska beloppet för möjligt löneuttag med utgifterna på 20000 i ditt exempel??? I den länk (verktyg) du hänvisar till blir det möjliga beloppet 20000 lägre än vad du säger.

 28. Mattias skriver:

  Hmm… Rättelse, momsen är inte 18,66 som jag skrev, men inte riktigt 25% ändå i exemplet ovan..!

 29. Mattias skriver:

  Hej!

  Tack för en bra sida, perfekt för en nystartad egenföretagare!
  Bara funderar på vad det är för verksamhet som avses i räkneexemplet, då momsen är 56.000 kr på 300.000 kr?! Snitt är då 18,66% moms på försäljningen. Kan ju vara en livsmedelsbutik iofs med blandad momssats!

  Sista funderingen, om schablonavdraget på 25% av vinsten.
  Ni svarar ”Melinda” att man får betala den i slutänden. När man plockar ut egen lön, är det säkrast att räkna av den delen innan, eller är det den som avses när ni skriver att man betalar in 160kkr istället för de framräknade 142kkr ?

  Vill ju gärna ha så riktigt som möjligt vid årsslutet!

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Hej Mattias och tack för din kommentar. Det är som du skriver att momsen inte blir rätt (om vi räknar med 25%) när vi har sålt varor/tjänster för 300 000. Rätt summa skall vara 60 000kr. Fixar exemplet och tackar för din kommentar!

 30. Bokföringsprogram24 skriver:

  Hej Melinda, i slutändan kommer du få att få betala in detta som skatt. Antingen genom att du har skickat in din preliminära självdeklaration och att du därmed redan kontinuerligt betalar in denna skatt. Annars kommer du att få betala in den retroaktivt tillsammans med övrig skatt efter att din deklaration är genomförd.

 31. Melinda Daun skriver:

  1. Tack!
  2. Vad gör man med schablonavdraget (för egenavgifter) på 25% ?

 32. Tony skriver:

  Hej.

  Om man tjänar över ”brytpunkten” så skall man betala statlig skatt!? Det har ni inte tagit med i beräkning va?

  • simon@bokforing skriver:

   Hej, nej brytpunkterna för den statliga inkomstskatten har vi i detta räkneexempel inte tagit med. På skatteverkets hemsida står följande information angående detta:
   Nedre skiktgränsen är 401 100 kronor: 20% skatt
   Övre skiktgräns är 574 300: 25%

 33. E-rik skriver:

  Hej,
  Tack för genomgången. jag skulle vilja ta ut lön varje månader, eftersom jag fakturerar varje månad.
  Lek med tanken att jag får i mitt konto varje månad 64000 + 16000(moms) = 80000
  Vad blir min lön då?
  Min uppfattning är följande :
  64000- 28.97% = 45 459 kr (Egenavgifter = 18 541 kr)
  45 459 – 30% = 31 366 kr –> lön

  Stämmer det?

  • simon@bokforing skriver:

   Hej, Det ser ut som du tänker helt korrekt om jag förstår dina uträkningar på rätt vis. Skatterna varierar visserligen en del vart man bor och hur gammal man är men i grundläggande drag verkar dina beräkningar stämma bra. Om man siktar på att ta ut 45% av vinsten i lön brukar man hamna relativt rätt. Och om du skulle betala för mycket avgifter och skatt får du ju också tillbaka (så småningom)

 34. Tony skriver:

  Är detta verkligen korrekt skrivet, hänger inte riktigt med.

  ” Låt säga att du efter att momsen är kvittad och klar har intäkter på 300 000 kronor. (jag tolkar det att 300000 är kvar efter momsen?) Av dessa pengar är momsen 56 000 kronor så dina intäkter efter moms är alltså 244 000 kronor (men så tar du ändå bort momsen på 56000 kr så summan blir 244000 kr, hänger inte med)”

  • simon@bokforing skriver:

   Hej Tony,

   Du har rätt, det är otydligt och vi skall skriva om det så att det framgår exakt vad vi egentligen gör med momsen 😉

 35. simona skriver:

  Detta var en praktisk och bra sida. Tack!

 36. ND skriver:

  tack för bra artikel. är det 25% schablondrag om man är under 26 år?

  • simon@bokforing skriver:

   Nej det är mindre. Är de född 1983 eller senare skall du kolla skatteverket för aktuella avgifter på schablonavdrag.

 37. maria skriver:

  Men om man går med förlust och inte har så mycket i eget kapital, kan man då bara ta ut den summan man har som eget kapital då. Jag har ju mycket mer på bankkontot, går det inte att ta ut det?

  • simon@bokforing skriver:

   Hej Maria, Om du går med förlust så kan du i princip inte göra ett eget uttag då vinsten i en egen firma (efter egenavgifter och skatter) är just din lön. Om du har investeringspengar kvar i firman kan du ju förstås ta ut dem

 38. Tony skriver:

  Tack, jag känner desamma, härligt att få en bättre bild över vad man faktiskt ska kunna ta ut i ”Lön”.

  • simon@bokforing skriver:

   Hej Tony, tack för uppskattning. Det är bra detta inlägg hjälper dig framåt för att få bra lönestruktur i enskilda firman

 39. henrik skriver:

  Tack för en vettig genomgång av vad som gäller. 🙂

  • simon@bokforing skriver:

   Hej Henrik, bra att du tyckte att genomgången var vettig. Jag är ju själv egenföretagare och har haft en del funderingar på hur man egentligen tar ut egen lön 😉