Hobbyverksamhet och deklaration

Det finns flera olika sätt för dig som privatperson att sälja tjänster eller varor på nätet. Att öka sina intäkter har aldrig varit lättare än idag. I de flesta fall krävs bara en mobiltelefon med internet. Du behöver inte heller alltid sälja något för att öka din inkomst. Att handla kryptovalutor som exempelvis Bitcoin är ett populärt sätt att försöka tjäna pengar just nu. Vilken metod du än väljer för att dra in mer pengar behöver du alltid se till att deklarera dina inkomster. På sajten stockblogs.se finns bra information ifall du vill lära dig att tjäna pengar på nätet. Här kan du hitta möjligheter som Youtuber, affiliate, frilansskribent eller varför inte börja sälja foton. När det kommer till internet så är allt möjligt.

2 tips innan du går vidare:

1. De mest prisvärda bokföringsprogrammet
Vi rekommenderar Bokio. Enligt oss är Bokios bokföringsprogram det bästa & mest prisvärda alternativet på marknaden. Allt-i-ett-lösning: företagskonto och bokföring samlat på ett ställe.

2. Gör din årsredovisning & deklaration online
eDeklarera.se är det enklaste & mest prisvärda alternativet för att göra sin årsredovisning själv enkelt online - digital inlämning till Bolagsverket. Ladda upp din bokföring som SIE-fil eller fyll i manuellt. Deklaration går att göra separat men ingår annars tillsammans med årsredovisning. Prova gratis! Betala 899 kr när du är nöjd!

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Deklarera inkomst för hobbyverksamhet

Lagen säger att om du tjänar pengar på din hobbyverksamhet, alltså att du får ett överskott, ska du betala skatt och det ska därför deklareras. Vad räknas då som en hobby?

Kriterierna för en hobby är

  • Att den utövas på fritiden
  • Att det inte är av den som du får in din huvudsakliga inkomst utan du försörjer dig på annat sätt
  • Att arbetet du utför är inte på uppdrag utav någon annan

Göra tårtor, sy kläder och driva blogg är exempel på hobbyverksamheter. Om du inte drar in mycket pengar på din verksamhet eller om du driver den helt utan vinstsyfte men tjänar pengar på den räknas den ändå in som hobbyverksamhet. Det gäller till exempel om du driver en blogg där du tjänar en liten summa på annonsintäkter.

På din inkomstdeklaration fyller du i överskottet av din hobbyverksamhet på en egen blankett. Har du däremot förlorat pengar på din hobbyverksamhet, alltså har högre kostnader än vad du har fått in, behöver du inte deklarera det alls.

Deklarera inkomst från Bitcoin

När du handlar med kryptovalutor som Bitcoin ska det alltid beskattas och därmed deklareras. Uppgifterna fylls i på en separat blankett som heter K4. Du deklarerar inte bara vinster utan även förluster. Har du gått med vinst på dina affärer betalar du trettio procent skatt på den vinst du gjort och om du gått med förlust har du rätt att dra av upp till sjuttio procent av den.

Deklarera inkomst från försäljning av tjänster och digitala varor ex Fiverr

Att sälja tjänster på plattformar som till exempel Fiverr är ett bra sätt att tjäna pengar på nätet, dock får du inte glömma att eventuella överskott på dina intäkter ska deklareras. Då ditt arbete utförs på uppdrag av någon annan räknas det alltid som försäljning av tjänst och inte som hobbyverksamhet. Beroende på hur ofta och i vilket syfte du utför dina tjänster ska det deklareras på olika sätt.

Om du endast säljer dina tjänster då och då och inte har någon regelbunden försäljning kan du deklarera dina inkomster i din inkomstdeklaration. Om du däremot har regelbunden försäljning ska du deklarera dina inkomster på en separat blankett ”Inkomst av näringsverksamhet – Enskilda näringsidkare”

Tänk på!

När det gäller underlag för dina transaktioner måste du själv se till att spara allt underlag i upp till sex år. Detta för att kunna göra vissa avdrag och kunna redovisa för dina uppgifter som du fyller i din deklaration.

Tjänar du pengar på något du utför eller skapar ska du i allra flesta fall deklarera din inkomst. Håll dig uppdaterad på de regler och krav som finns för just din verksamhet och se till att du deklarerar på rätt sätt.

down-arrowStäll en fråga eller lämna ett svar

Följ diskussion
Meddela mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer