Juridisk rådgivning – Egen företagare

Som egen företagare kan du vid flera tillfällen hamna i situationer då du är i behov av juridisk rådgivning. Och där finns flera vägar att gå. Att söka upp en jurist är ett logiskt alternativ men också kostsamt. Vi vill tipsa om hur du kan hitta flera vägar till juridisk rådgivning utan att hamna i en ekonomiskt beklämmande situation.

2 tips innan du går vidare:

1. De mest prisvärda bokföringsprogrammet
Vi rekommenderar Bokio. Enligt oss är Bokios bokföringsprogram det bästa & mest prisvärda alternativet på marknaden. Allt-i-ett-lösning: företagskonto och bokföring samlat på ett ställe.

2. Gör din årsredovisning & deklaration online
eDeklarera.se är det enklaste & mest prisvärda alternativet för att göra sin årsredovisning själv enkelt online - digital inlämning till Bolagsverket. Ladda upp din bokföring som SIE-fil eller fyll i manuellt. Deklaration går att göra separat men ingår annars tillsammans med årsredovisning. Prova gratis! Betala 899 kr när du är nöjd!

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Rådgivning via fackförbundet

Flera fackförbund välkomnar egen företagare som medlemmar, Unionen egenföretagare, Akademikerförbundet SSR,  för att ge några exempel. Om du är medlem i fackförbund eller funderar på att bli det, undersök om ditt fackförbund inkluderar juridisk rådgivning i medlemskapet. Unionen egenföretagare erbjuder sina medlemmar 10 timmar gratis affärsjuridisk rådgivning. Den innefattar bland annat hur du går tillväga om en kund inte betalar, avtal, och hantering av varumärkesfrågor exempelvis e-handel och PUL.

Det sista du vill är att hamna med en stor slutsumma för ett ganska enkelt ärende, vilket kan hända om du anlitar en jurist direkt. Undersök först möjligheterna att få rådgivningen bland flera förmåner och till och med gratis. Hos många fackförbund kan du redan vid de två första tillfällena för rådgivning tjäna in summan för medlemskapet då en affärsjurist generellt tar mellan 2500-4000 kr per timme.

Hos Unionen kan du även sända in avtal eller kravbrev för granskning av jurist. Viktigt är då att du anger tydligt vad du vill att juristen ska fokusera på för att hjälpen ska bli så bra som möjligt. Skulle ditt ärende vara mer omfattande än vad de 10 timmarna räcker till så har du via Unionen 20% rabatt på juridisk rådgivning hos det företag som de har avtal med.

Fler sätt att få gratis juridisk rådgivning

Hör först med ditt fackförbund. Men det finns andra vägar att gå om du som företagare behöver få ett avtal genomläst eller partnerskapsavtal tecknat. På nätet finns flera avtal att läsa och jämföra med för standardärenden, låna dem och titta på hur andra i samma bransch som du gjort. Det finns också mallar för avtal som du kan ladda ned och skapa ditt eget avtal. Gör research via Google och undersök möjligheten att finna liknande avtal.

down-arrowStäll en fråga eller lämna ett svar

Följ diskussion
Meddela mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer