Fakturor – Denna information skall finnas med

Att skicka en faktura är väl inte så svårt, eller? Det är väl bara att skriva adress, vem det är ifrån, vad som gjorts och vad det kostat?

2 tips innan du går vidare:

1. De mest prisvärda bokföringsprogrammet
Vi rekommenderar Bokio. Enligt oss är Bokios bokföringsprogram det bästa & mest prisvärda alternativet på marknaden. Allt-i-ett-lösning: företagskonto och bokföring samlat på ett ställe.

2. Gör din årsredovisning & deklaration online
eDeklarera.se är det enklaste & mest prisvärda alternativet för att göra sin årsredovisning själv enkelt online - digital inlämning till Bolagsverket. Ladda upp din bokföring som SIE-fil eller fyll i manuellt. Deklaration går att göra separat men ingår annars tillsammans med årsredovisning. Prova gratis! Betala 899 kr när du är nöjd!

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Nja, riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Eftersom fakturor i egenskap av verifikationer är precis lika viktiga som kvitton när det kommer till bokföring, ställs också höga krav på att rätt information finns med på dessa när man skickar dem. Detta gäller oavsett om man har en privatperson eller ett företag som kund, och följande information måste alltid finnas med på en faktura som du skickar och bokför:

Information på fakturor

fakturainformation

Här samlar vi några av de informationspunkter som absolut måste finnas med när du skapar en egen faktura.

Innan vi går över och listar de informationspunkter som är viktiga att ta med så kan det vara bra att nämna att du i ett bra bokföringsprogram får allt detta med i programmet. Visserligen är det inte särskilt svårt att skapa några egna fakturor själv, svårigheten ligger snarare i att ha en konsekvent hantering av dessa fakturor om du inte har ett automatiserat system för detta. Ett tips är även att läsa igenom vår artikel som motiverar val av ett bra bokföringsprogram.

Men nu över till en lista över viktiga informationsdelar.

  • Datum – Du ska alltid ange ett fakturadatum, det vill säga det datum som fakturan skapades. Dessutom ska du ange det datum som varan såldes eller tjänsten utfördes.
  • Löpnummer – Fakturanumret måste vara unikt och del av en sammanhängande serie. Om du har ett bra faktureringsprogram eller ett bokföringsprogram som skapar fakturor så görs detta vanligtvis automatiskt.
  • Ditt momsnummer – Anges generellt som SEdittorganisationsnummerutanbindestreck01.
  • Köparens momsnummer – måste bara anges ifall omvänd skattskyldighet gäller eller om du fakturerar ett utländskt företag med säte inom EUs momsområde.
  • Namn och adress – till både dig (ditt företag) och kunden.
  • Tjänst eller produkt – ange vad det är du har sålt och i vilken volym eller omfattning (till exempel styck, kilogram, timmar eller meter).
  • Beskattningsunderlag – priset exklusive och inklusive moms.
  • Momssats – vanligtvis 25 % men undantag finns för exempelvis mat och litterära verk.
  • Betalningsinformation – Vart skall köparen betala pengarna.

Mer praxis kring fakturan

Det är även praxis att ange följande information på en faktura:

Förfallodatum – Det sista datumet som betalningen ska vara dig tillhanda. Vad du anger är upp till dig men kunden har alltid trettio dagars lagstadgad rätt på sig att betala innan du får skicka inkassokrav eller gå till Kronofogden med skulden.

Dröjsmålsränta – Denna ränta kan läggas på skulden om kunden inte betalar i tid och beräknas per överskriden dag.

Påminnelseavgift – Ifall du tänker ta ut en avgift för att skicka en påminnelsefaktura ska detta anges på originalfakturan.

down-arrowStäll en fråga eller lämna ett svar

Följ diskussion
Meddela mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer