Att låna som företagare

Det finns flera olika anledningar till att låna som företagare. Det kan vara till uppstart av ett företag, investeringar inför framtiden eller mindre lån för att förbättra likviditeten under kortare perioder.

2 tips innan du går vidare:

1. De mest prisvärda bokföringsprogrammet
Vi rekommenderar Bokio. Enligt oss är Bokios bokföringsprogram det bästa & mest prisvärda alternativet på marknaden. Allt-i-ett-lösning: företagskonto och bokföring samlat på ett ställe.

2. Gör din årsredovisning & deklaration online
eDeklarera.se är det enklaste & mest prisvärda alternativet för att göra sin årsredovisning själv enkelt online - digital inlämning till Bolagsverket. Ladda upp din bokföring som SIE-fil eller fyll i manuellt. Deklaration går att göra separat men ingår annars tillsammans med årsredovisning. Prova gratis! Betala 899 kr när du är nöjd!

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

I den här artikeln går vi igenom till vad och varför man kan behöva ta ett lån, vilka krav som ställs på företaget och vart man kan vända sig för att kunna ta ett lån.

Jämför företagslån och hitta lägsta räntan
Lendo.se jämför bankernas erbjudanden åt dig. De jobbar även med företagslån och med en kostnadsfri ansökan får du offerter från flera banker som du kan välja mellan. Du förbinder dig inte till något när du ansöker på Lendo och det är helt gratis.

Låna som företagare
Dags att investera i nya maskiner?

Vad kan företaget ta lån till och varför?

Ett företag kan egentligen ta ett lån när som helst och till alla olika faser i företagets livscykel men det kan ändå vara bra att särskilja vilka några olika områden som det går att ta lån till.

  • Nystartade företag – Flera företag kan behöva investeringar för att sätta igång sin verksamhet. I sådana fall kan man överväga att ta ett banklån. Det är av yttersta vikt att ha en väl genomtänkt affärsplan, eftersom det innebär en ökad risk för banken att ge lån till ett företag utan etablerad försäljning. På nätet kan man enkelt jämföra lån som riktar sig till nystartade företag. Det är viktigt att jämföra eftersom både villkor och räntor varierar kraftigt mellan olika långivare av företagslån.
  • Investeringslån – I vissa perioder kan det finnas behov att göra mindre eller större investeringar. Även detta kan man som företagare låna till. Man brukar ofta särskilja på mindre och större investeringar där riktigt stora investeringar i miljonklassen förstås kräver ett nära samarbete med din bank.
  • Likvidetetslån – I perioder kan det vara så att tiden mellan leverans och betalning är för lång och då kan en så kallad rörelsekredit vara nödvändig. Även detta kan banklån användas till. Exempelvis kan ett nätbutik under perioder ha ett behov av ett stort lager inför en högsäsong men det kan ändå dröja innan man har lyckats sälja alla varor och då kan det vara bra att låna för att förbättra saldot på bankkontot.

    Beroende på vilken typ av varor och tjänster företaget säljer så kan det vara en god idé att använda sig av ett kreditkort för att förbättra likviditeten. Se i så fall till att välja ett kreditkort som är bäst lämpad för dig eller ditt företag. På nätet kan du jämföra kreditgivarna och deras villkor mot varandra, där kan du även se om du kan få en räntefri delbetalning på krediten. Se då till att räkna på det så att du hinner få betalt så fort som möjligt innan den räntefria återbetalningsperioden löper ut.

Att låna som företagare – Krav och Förutsättningar

När man lånar pengar av banken så förutsätter det alltid att man amorterar, dvs betalar tillbaka lånet inom en rimlig tidsperiod. Detta ser förstås de flesta som självklart både om man lånar som privatperson och som företagare så låt oss istället kika på vad som är mer specifikt för just företagare.

1. Ha en affärsplan och en budget

Om du har ett nystartat företag och är i behov av kapital så hjälper det att ha en noggrant förberedd affärsplan som man kan visa upp för banken. En affärsplan kan göras mycket omfattande vilket inte nödvändigtvis behövs till banken. Det viktiga är att du kan sammanfatta vad ditt företag skall göra, hur och när du skall tjäna pengar och hur mycket din verksamhet kommer att kosta och tjäna.

Är man ett etablerat företag kan det också vara bra att ha förberett sin balansräkning och bokslutet.

2. Var tydlig med vilka som driver och äger företaget

Om man är flera som samarbetar i företaget och kanske äger det ihop så behöver man vara tydlig även med detta. Kommunicera vilka som äger företaget och om det finns ekonomisk hjälp som exempelvis en revisor eller redovisningskonsult.

3. Kreditprövning och övriga delar

Banken kommer även att göra en kreditprövning och undersöka betalningshistorik och betalningsanmärkningar. Vid större lån krävs det ofta någon form av säkerhet, exempelvis genom fastigheter, egendom eller genom borgensman. Vid mindre lån är det inte alltid nödvändigt.

Det kan även vara bra att ha en personlig bankman och ha relativt god tid på sig. På det sättet lär banken känna dig och du dem så att det blir enklare för banken att våga lita på dig och din verksamhet. För banken är det ju alltid en riskbedömning om det skall våga låna ut pengar eller inte. För dig som företagare gäller det alltså att så noggrant som möjligt visa att risken är liten för banken att låna ut pengar till dig.

4. Om ränta

Det går inte att säga vilken ränta (kostnaden för lånet) som företaget kommer att få. Det här avgörs för varje fall och det är alltid banken som utifrån risk, storleken på lånet och marknadsräntor avgör vilken ränta som du får. Det är dock inte helt osannolikt att räntan kommer att likna den för privatlån (cirka 6-10% per år) som privatpersoner har möjlighet att ta.

Banker och institutioner som hjälper till

I stort sett alla större banker i Sverige erbjuder möjligheten att låna som företagare. Eftersom man som företagare behöver ha en bank så är det förstås bäst att börja hos den bank som man redan har. Men skulle du få ett nej från just din bank så skall man alltid söka sig vidare. Fråga alltid varför du får ett nej och vad du kan göra för att förbättra dina möjligheter att få ett lån. Kontakta även flera banker för att kunna jämföra dina villkor och se till att du får så låg ränta som möjligt.

I Sverige finns även organisationen Almi som hjälper företag bland annat med lån, rådgivning och riskkapital. Almi kan även gå in och finansiera en del av lånet vilket gör att banken tillsammans med almi kan sprida risken och våga låna ut pengar.

Jämför företagslån och hitta lägsta räntan
Lendo.se jämför bankernas erbjudanden åt dig. De jobbar även med företagslån och med en kostnadsfri ansökan får du offerter från flera banker som du kan välja mellan. Du förbinder dig inte till något när du ansöker på Lendo och det är helt gratis.

down-arrowStäll en fråga eller lämna ett svar

Följ diskussion
Meddela mig om
guest

1 Kommentar
Nyast
Äldst Populärast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer