Skattefri julgåva – belopp och bokföring 2024

Många företag ger julgåvor till anställda för att visa sin uppskattning, men det är viktigt att känna till reglerna kring detta. I denna text kommer vi att gå igenom de centrala punkterna kring att ge julgåvor till anställda - från skatteverkets regler och maxbelopp, till hur man korrekt bokför dessa gåvor.

2 tips innan du går vidare:

1. De mest prisvärda bokföringsprogrammet
Vi rekommenderar Bokio. Enligt oss är Bokios bokföringsprogram det bästa & mest prisvärda alternativet på marknaden. Allt-i-ett-lösning: företagskonto och bokföring samlat på ett ställe.

2. Gör din årsredovisning & deklaration online
eDeklarera.se är det enklaste & mest prisvärda alternativet för att göra sin årsredovisning själv enkelt online - digital inlämning till Bolagsverket. Ladda upp din bokföring som SIE-fil eller fyll i manuellt. Deklaration går att göra separat men ingår annars tillsammans med årsredovisning. Prova gratis! Betala 899 kr när du är nöjd!

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Artikelns innehåll:
1. Maxbelopp och krav från skatteverket
2. Bokföring av julgåva (två olika exempel)
3. Frågor och svar

Vår tidigare text inkluderade information om skattefria coronagåvor, en tillfällig åtgärd som infördes 2020 och fortsatte under 2021 för att hjälpa företag visa uppskattning till anställda under pandemin. Dessa gåvor, med ett skattefritt belopp på 2000 kr, kunde kombineras med de traditionella skattefria julgåvorna.

Observera att denna åtgärd inte längre är aktuell. Sedan 2022 är skattefria coronagåvor inte längre tillåtna. För att undvika förvirring har vi tagit bort den tidigare informationen. Här följer de aktuella reglerna om skattefria julgåvor och deras bokföring.

Skattefri julgåva 2024 – krav och maxbelopp

Maxbelopp på julgåva per anställd: 500 kr

Krav:
– Får ej ges som pengar. Måste vara ett presentkort som inte kan lösas in mot pengar.
– Alla, eller en större grupp anställda måste erhålla gåvan.
– Alla gåvor ska ha ett motsvarande marknadsvärde.

Hur du bokför en julgåva

Att tänka på!
Köper du ett presentkort som en gåva till en anställd så är det mest fördelaktigt att köpa en enfunktionsvoucher med fastställd moms vilket ger dig avdragsrätt för den ingående momsen. En enfunktionsvoucher är till exempel ett presentkort på en restaurang eller ett spa.

På en flerfunktionsvoucher finns ingen ingående moms att redovisa eftersom utställaren inte redovisat någon utgående moms. En flerfunktionsvoucher är till exempel ett presentkort på ett köpcenter som säljer varor med flera olika momssatser, ex livsmedel (12%) och varor (25%).

Exempel 1:

I exemplet nedan bokför vi en julgåva till en anställd. Gåvan är ett presentkort på ett köpcenter (flerfunktionsvoucher utan fastställd moms).

KontoDebetKredit
1930 – Företagskonto500
7631 – Utgifter för skattefria gåvor till anställda500

Exempel 2:

I exemplet nedan bokför vi en julgåva till en anställd. Gåvan är ett presentkort på ett SPA (enfunktionsvoucher med fastställd moms (ex: 12% eller 25% på kvittot)).

KontoDebetKredit
1930 – Företagskonto500
7631 – Utgifter för skattefria gåvor till anställda400
2640 – Ingående moms100

Exempel 3:

I exemplet nedan bokför vi en julgåva till en anställd. Gåvan är en vara (25 % moms).

KontoDebetKredit
1930 – Företagskonto500
7631 – Utgifter för skattefria gåvor till anställda400
2640 – Ingående moms100

Frågor och svar

Får jag som företagsägare ge en gåva till mig själv?

Ja, som företagsägare i ett aktiebolag kan du ge en skattefri gåva till dig själv eller en annan uppdragstagare i företaget, under förutsättning att det sker på samma villkor som för anställda.

Får man ge bort gåva till en uppdragstagare, ex. en suppleant eller styrelseledamot?

Ja, du kan ge en skattefri gåva till dig själv eller en annan uppdragstagare, till exempel en styrelseledamot, i företaget. Detta förutsätter dock att gåvorna ges under samma villkor som för anställda.

Får man ge julgåva som är värd över 500 kr?

En julgåva som ges till en anställd kan endast vara skattefri, förutsatt att den är av mindre värde. ”Mindre värde” definieras här som ett marknadsvärde som inte överstiger 500 kr inklusive moms. Om värdet på gåvan överstiger 500 kr inklusive moms, blir hela gåvan föremål för beskattning.

Får man ge bort pengar som gåva?

Gåvor som ges i monetär form är inte skattefria. Här inräknas även alternativa betalningsformer som checkar, postväxlar och presentkort som kan omvandlas till kontanter. Däremot kan presentkort, som inte kan bytas ut mot pengar, kvalificera sig som en skattebefriad gåva.

Kan jag ge bort en gåva till en välgörenhetsorganisation i den anställdes namn

Om du som företagsägare mottar en begäran från en anställd att donera pengar till ett välgörenhetsorgan istället för att ge en julgåva, kommer anställdens gåva att betraktas som lön och beskattas därefter. Detta beror på att gåvan likställs med kontanter.

Läs mer om

Skatteverket – Skattefri gåva
pwc.se – Moms på presentkort, enfunktionsvoucher och flerfunktionsvoucher.

down-arrowStäll en fråga eller lämna ett svar

Följ diskussion
Meddela mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer