När man bedriver Enskild Firma och vill ta ut lön så gör du egentligen ett eget uttag ur din firma. Här beskriver vi hur du rent praktiskt kan gå tillväga för att ta ut lön i Enskild Firma.
Regler och Fakta om att ta ut lön i Enskild Firma
När du bedriver verksamhet som enskild näringsidkare så är det din vinst som är din lön. Alla pengar som du alltså har efter att dina kostnader är avdragna räknas som din personliga vinst och samtidigt en skuld för företaget. Detta är ju dina pengar som privatperson så för företaget blir det en skuld. Det är från dessa pengar som du kan ta ut din lön eller göra ett så kallat eget uttag.
Nu är det inte så att du bara kan plocka ut dessa pengar och leva på dessa utan efter att du betalat in eventuell moms så skall man betala egenavgifter och skatt på denna vinst. När detta är inbetalt till skatteverket så har du din lön. Det brukar vara en tumregel som stämmer någorlunda väl att man kan ta ut 45 – 50% av sin vinst i egna uttag (lön). Så tänk på att avsätta minst hälften till skatt och avgifter innan du gör ditt egna uttag.
Från inkomst till resultat och eget uttag
Om vi ändå skulle in gå in i detalj på hur du skulle kunna göra dina beräkningar för att komma fram till ditt egna uttag så krävs det några steg för att nå fram till detta. Viktigt att notera är att dessa beräkningar kan ses som uppskattningar och att man kan rekommendera att lägga på lite extra i skatter för att vara på den säkra sidan.
✅ Smart bokföring – Färdiga mallar som underlättar bokföringen.
✅ Integrerat företagskonto – Betala direkt i Bokio. Företagskort ingår.
✅ Lönehantering, fakturering, offert, utläggshantering och m.m.
✅ Automatisk bokföring av Zettle dagsrapporter.
Allt detta och mycket mer för bara 299 kr /mån.
Testa gratis i två veckor.
Nystartade företag får Bokio gratis i 6 månader när du tecknar Premium.
- Beräkna (Intäkter efter moms) – Kostnader = Vinst
- På vinsten görs ett schablonavdrag (för egenavgifter) på 25% (Man kan multiplicera med 0,75) och då får du verksamhetens överskott.
- På verksamhetens överskott görs ett grundavdrag, från en tabell hos skatteverket, och när detta är gjort så har du den den beskattningsbara inkomsten.
Nu kan vi beräkna egenavgifterna och den kommunala skatten. Egenavgifterna är cirka 29% av verksamhetens överskott och skatten är 31% av den beskattningsbara inkomsten. Du får alltså fram dessa genom:
- Egenavgifter = 0,29*verksamhetens överskott
- Skatt = 0,31*beskattningsbar inkomst
Så det du skall betala till skatteverket är alltså summan av egenavgifter och skatt tillsammans med den moms du skall betala in till skatteverket.
Ett konkret exempel på att ta ut lön i Enskild firma
För att göra dessa beräkningar ännu mer konkreta skall vi ta ett exempel. Låt säga att du har intäkter på 300 000 kronor. Av dessa pengar är momsen 60 000 kronor så dina intäkter efter moms är alltså 240 000 kronor. Under året har du haft 20 000 i utgifter. Nu skall vi först beräkna verksamhetens överskott och beskattningsbar inkomst. Sedan hur mycket skatt du skall betala och slutligen hur mycket lön du kan ta ut. Vi följer mallen ovan.
- Vinst: Intäkter – Kostnader = 240 000 – 20 000 = 220 000
- Verksamhetens överskott: 0,75* 220 000 = 165 000
- Beskattningsbar inkomst: Verksamhetens överskott – Grundavdrag = 165 000 – 29 500 = 135 500 kronor.
Nu kan vi beräkna både egenavgifter och kommunalskatt:
- Egenavgifter = 0,29*165 000 = 47850
- Skatt = 0,31*135 500 = 42005
Totalt att betala in till skatteverket: Moms + Egenavgifter + skatt = 60 000 + 47850 + 42005 = 149855 kronor.
Nu kan vi äntligen komma till den delen där vi uppskattar vad vår lön kommer att bli! Vi får alltså ta ut 300 000 – 149 855 kronor = 150 145 men för att vara på den säkra sidan skulle man kunna öka på mängden man betalar till skatt till 160 000 för att vara säker. Då återförs dessa pengar till dig efter att skatten är uträknad.
Bra räknare och hjälpmedel för att ta ut lön
Den finns såklart en mängd olika verktyg och hjälpmedel för att beräkna dessa saker. Om du har ett bokföringsprogram så hjälper detta dig med alla dessa beräkningar och du får ett mycket bra stöd. Självklart kan man även beställa en revisor eller bokföringstjänst för att slippa sköta detta själv.