Affärsplanen – det första viktiga steget
Innan du tar klivet ut och ansöker om den där FA- eller F-skattsedeln är det några saker du bör göra. Den kanske allra viktigaste är att utvärdera din affärsidé på ett objektivt och sakligt sätt. Bara för att du själv älskar din idé betyder det tyvärr inte automatiskt att tillräckligt många andra gör det för att du ska ha en marknad som är stor nog för lönsamhet. Börja därför med att skriva en affärsplan där du går igenom saker som affärsidé, marknad, dig själv och dina egenskaper som företagare, produkten och en realistisk tidsplan. Känns det fortfarande som att det kan lyckas? Då är det bara att köra igång! En bra affärsplan kan också hjälpa dig att få banklån eller investerare om det skulle behövas i ett senare skede.
Att registrera den enskilda firman
Du måste inte registrera din enskilda firma hos Bolagsverket, men många väljer ändå att göra det för att få namnskydd i det län man verkar i. Vad du däremot måste göra är att ansöka om F-skattsedel (eller FA-skatt om du planerar att arbeta som anställd vid sidan av företaget) och momsregistrering hos Skatteverket. Detta gör du enklast via siten verksamt.se, men du kan också kontakta myndigheterna direkt.
Enskild Firma och bokföringsprogram
För många är just bokföringen det jobbigaste med att starta eget. Konton, kredit, debet och bokslut – det är mycket att lära sig! Investera redan från början i ett bra bokföringsprogram eller låt en bokföringsbyrå sköta bokföringen åt dig. En enkel metod för att slippa mycken huvudvärk och sömnlösa nätter. Se också till att ha koll på skattekontot, hur mycket som ska in där och när det måste vara betalt. Förvånansvärt många företag går omkull redan under sitt första verksamhetsår på grund av att ägaren har använt momspengar till att köpa saker för företagets räkning.
En viktig sak att tänka på när man startar en enskild firma är också att inte underskatta de utgifter som verksamheten har i början. Det är lätt att tro att man kan komma undan med bara det nödvändigaste, och många företag har också lyckats ”bootstrappa” sig framåt ekonomisk. Men missa inte att din verksamhet förmodligen kommer att behöva exempelvis bokföringsprogram, en dator, visitkort, en hemsida och kanske också annan programvara eller maskiner som kan vara kostsamma.
Företagande och att lyckas
Det finns alltså en hel del att tänka på när man drar igång en verksamhet och är du helt ny inom företagande så rekommenderar vi att du hittar bra kanaler för att diskutera företagande. Det finns många hjälporganisationer spridda runt om i landet som man kan kontakta men det finns även många forum, bloggar och sajter som skriver om egenföretagare, marknadsföring och försäljning. Så det kan vara rätt bra att försöka leta upp andra företagare på nätet inom just din nisch. På sidan Expowera.se kan du finna värdefull information om att starta upp eget företag.