Periodiseringsfond Enskild Firma – Så fungerar den

En periodiseringsfond enskild firma är ett smidigt sätt för en enskild företagare att kunna jämna ut sitt resultat över tid. Om man i perioder när det går bra sätter av pengar i periodiseringsfonden kan detta sedan återföras till firman i sämre tider. På detta vis kan man i en enskild firma jämna ut resultatet över tid.

2 tips innan du går vidare:

1. De mest prisvärda bokföringsprogrammet
Vi rekommenderar Bokio. Enligt oss är Bokios bokföringsprogram det bästa & mest prisvärda alternativet på marknaden. Allt-i-ett-lösning: företagskonto och bokföring samlat på ett ställe.

2. Gör din årsredovisning & deklaration online
eDeklarera.se är det enklaste & mest prisvärda alternativet för att göra sin årsredovisning själv enkelt online - digital inlämning till Bolagsverket. Ladda upp din bokföring som SIE-fil eller fyll i manuellt. Deklaration går att göra separat men ingår annars tillsammans med årsredovisning. Prova gratis! Betala 899 kr när du är nöjd!

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
kassaboken

Periodiseringsfond för Enskild Firma – Detta gäller

För en enskild näringsidkare (enskild firma) eller om man bedriver Handelsbolag så gäller att man högst kan avsätta 30% av inkomsten från verksamheten i periodiseringsfond. De 30% beräknas på inkomsten innan du har satt av pengarna till fonden.

Du behöver inte redovisa att du sätter av pengar till en periodiseringsfond i det dagliga arbetet med kassaboken. Detta är något man gör i samband med deklarationen endast där du då visar att du har satt av en viss summa till en periodiseringsfond. Pengarna får då ligga där högst 6 år efter insättningstillfället men sedan måste de återföras och beskattas. Under tiden de ligger på kontot behöver du alltså inte betala någon skatt för dessa. Viktigt är också att du alltid skall återföra pengarna i tur och ordning. Den äldsta återför du först och den nyaste sist.

periodiseringsfond

Periodiseringsfonden och fallgropar

Det fungerar så att du förr eller senare måste återföra dina pengar till den beskattningsbara delen (vinsten) av den enskilda firma. Det går alltså inte att undgå skatten bara genom att föra över pengarna till fonden. En risk är alltså att du får en rejäl skattesmäll om du år efter år lägger undan pengar i denna fond. Denna är framförallt till för att du skall kunna jämna ut resultatet över tid, inte slippa undan skatt.

Så avsätter du till periodiseringsfonden praktiskt

Ok, så hur gör man då rent praktiskt för att avsätta i en periodiseringsfond. Vi har redan nämnt att du inte behöver visa detta i din dagliga bokföring i kassaboken och huvudboken. Rent tekniskt gör du detta vid deklarationen. Låt säga att du i ditt företag gör en beskattningsbar vinst på 160 000 ett år. Du kan då avsätta 30% av detta i en periodiseringsfon, dvs 0,3•160 000 = 48 000 kr. Kvar har vi då 160 000 – 48 000 = 112 000kr som du skall betala in skatt på och sedan kanske även göra ett eget uttag på.

Tips för vidare läsning om periodiseringsfonder

Om du vill lära dig mer och fördjupa dig kring periodiseringsfonder rekommenderas följande länkar:

down-arrowStäll en fråga eller lämna ett svar

Följ diskussion
Meddela mig om
guest

9 Kommentarer
Nyast
Äldst Populärast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer