Periodiseringsfond Enskild Firma – Så fungerar den

Kategori: Fakta om Bokföring
Uppdaterad: 2024-01-29

En periodiseringsfond enskild firma är ett smidigt sätt för en enskild företagare att kunna jämna ut sitt resultat över tid. Om man i perioder när det går bra sätter av pengar i periodiseringsfonden kan detta sedan återföras till firman i sämre tider. På detta vis kan man i en enskild firma jämna ut resultatet över tid.

periodiseringsfond

Periodiseringsfond för Enskild Firma – Detta gäller

För en enskild näringsidkare (enskild firma) eller om man bedriver Handelsbolag så gäller att man högst kan avsätta 30% av inkomsten från verksamheten i periodiseringsfond. De 30% beräknas på inkomsten innan du har satt av pengarna till fonden.

Du behöver inte redovisa att du sätter av pengar till en periodiseringsfond i det dagliga arbetet med kassaboken. Detta är något man gör i samband med deklarationen endast där du då visar att du har satt av en viss summa till en periodiseringsfond. Pengarna får då ligga där högst 6 år efter insättningstillfället men sedan måste de återföras och beskattas. Under tiden de ligger på kontot behöver du alltså inte betala någon skatt för dessa. Viktigt är också att du alltid skall återföra pengarna i tur och ordning. Den äldsta återför du först och den nyaste sist.

Periodiseringsfonden och fallgropar

Det fungerar så att du förr eller senare måste återföra dina pengar till den beskattningsbara delen (vinsten) av den enskilda firma. Det går alltså inte att undgå skatten bara genom att föra över pengarna till fonden. En risk är alltså att du får en rejäl skattesmäll om du år efter år lägger undan pengar i denna fond. Denna är framförallt till för att du skall kunna jämna ut resultatet över tid, inte slippa undan skatt.

Så avsätter du till periodiseringsfonden praktiskt

Ok, så hur gör man då rent praktiskt för att avsätta i en periodiseringsfond. Vi har redan nämnt att du inte behöver visa detta i din dagliga bokföring i kassaboken och huvudboken. Rent tekniskt gör du detta vid deklarationen. Låt säga att du i ditt företag gör en beskattningsbar vinst på 160 000 ett år. Du kan då avsätta 30% av detta i en periodiseringsfon, dvs 0,3•160 000 = 48 000 kr. Kvar har vi då 160 000 – 48 000 = 112 000kr som du skall betala in skatt på och sedan kanske även göra ett eget uttag på.

Tips för vidare läsning om periodiseringsfonder

Om du vill lära dig mer och fördjupa dig kring periodiseringsfonder rekommenderas följande länkar:

Kommentera eller Fråga

9 Kommentarer

 1. Helén Eliasson skriver:

  Hej ,undrar om jag kan avsluta min enskilda firma när alla periodiseringfonder är betalda.

  • Admin skriver:

   Hej Helen,

   Det är bäst att höra med en revisor om vad som gäller för din firma.

   Hälsningar,
   Josef

 2. Mirjana Selmdal skriver:

  Kan periodiserings fonden som man haft fram till 2013 stå kvar om man under 2014 hade sin enskild firma vilande.
  Tack på förhand för ditt svar.
  Hälsningar
  Mirjana Selmdal

 3. Dreamcast skriver:

  Tack för bra info!

 4. Elsabeth Henriksson skriver:

  Jag undrar hur man gör när man skall betala och var ser man hur mycket som står på periodiseringsfonden, min revisor avsatte en hel del 2007 och nu har han avlidit så jag har ingen koll alls.

  Det måste väl finnas en fond jag kan se, eller?

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Det är ju mycket svårt för oss att svara på, du bör nog ha denna fond på din bank om inte din revisor har löst det på annat vis.

   • Kent Nilsson skriver:

    Jag får inte ihop tabellen, är det verkligen 150 000 i periodiseringsfonden? Kent Nilsson

    • Bokföringsprogram24 skriver:

     Det verkar ha blivit lite snett i beräkningen där 😉 Vi har uppdaterat bilden. Det var bara ett urklipp ur excel och allt kom nog inte med.

  • Fredriksson skriver:

   Hur avsättningarna till
   periodiseringsfonden sett ut under åren
   är förtryckta i din deklaration som kommer
   I brevlådan.