Företagskonto och automatiserad bokföring samlat på ett ställe, från 299 kr/mån.

Gå till Bokio

Expansionsfond

Expansionsfond liknar till viss den så kallade periodiseringsfonden för enskild firma men har i viss mån en ganska skild nytta för egenföretagare. Här handlar det framförallt för att kunna spara kapital inför kommande investeringar. Fakta om expansionsfonden Nu är detta förstås ingen fond i vanlig bemärkelse utan mer en beteckning för att spara kapital för...

2 tips innan du går vidare:

1. De mest prisvärda bokföringsprogrammet
Vi rekommenderar Bokio. Enligt oss är Bokios bokföringsprogram det bästa & mest prisvärda alternativet på marknaden. Allt-i-ett-lösning: företagskonto och bokföring samlat på ett ställe.

2. Gör din årsredovisning & deklaration online
eDeklarera.se är det enklaste & mest prisvärda alternativet för att göra sin årsredovisning själv enkelt online - digital inlämning till Bolagsverket. Ladda upp din bokföring som SIE-fil eller fyll i manuellt. Deklaration går att göra separat men ingår annars tillsammans med årsredovisning. Prova gratis! Betala 899 kr när du är nöjd!

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Exempel på Periodiseringsfond

Fakta om expansionsfonden

Nu är detta förstås ingen fond i vanlig bemärkelse utan mer en beteckning för att spara kapital för en enskild näringsidkare inför framtiden. När man lägger in pengar i expanderingsfonden så betalar man i år (2011) 26,3% skatt (länk till skatteverket) för det avsatta kapitalet in i expansionsfonden. Man behöver inte bokföra överföringen till expansionsfonden i den dagliga bokföringen med sitt bokföringsprogram utan det kan framförallt vara lämpligt att sätta över pengarna på ett särskilt konto. Det är i deklarationen man anger att man gjort en avsättning (eller ett avdrag) till expansionsfonden.

Om du sedan återför pengarna från fonden in i firman så tillgodoräknas den skatt på cirka 26% som redan betalas och så tas egenavgifter och inkomstskatt ut till resterande del.

Att använda expansionsfonden som start för Aktiebolag

En möjlighet är också att använda expanderingsfonden om man innan pensionen vill ombilda till aktiebolag eller om detta är en naturlig del av ditt företags utveckling. Det som är bra med detta är att du då kan överlåta pengarna till aktiebolaget och istället för att betala de höga skatterna för egenavgifter och inkomstskatt som är egenföretagarens skyldighet låta dessa överlåtas till aktiebolaget och därmed kunna utnyttja möjligheten till utdelning istället. Utdelningar är en något mindre skatt på så därför kan detta vara fördelaktigt.

down-arrowStäll en fråga eller lämna ett svar

Följ diskussion
Meddela mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer