Expansionsfond

Kategori: Fakta om Bokföring
Uppdaterad: 2020-11-13

Expansionsfond liknar till viss den så kallade periodiseringsfonden för enskild firma men har i viss mån en ganska skild nytta för egenföretagare. Här handlar det framförallt för att kunna spara kapital inför kommande investeringar.

Fakta om expansionsfonden

Nu är detta förstås ingen fond i vanlig bemärkelse utan mer en beteckning för att spara kapital för en enskild näringsidkare inför framtiden. När man lägger in pengar i expanderingsfonden så betalar man i år (2011) 26,3% skatt (länk till skatteverket) för det avsatta kapitalet in i expansionsfonden. Man behöver inte bokföra överföringen till expansionsfonden i den dagliga bokföringen med sitt bokföringsprogram utan det kan framförallt vara lämpligt att sätta över pengarna på ett särskilt konto. Det är i deklarationen man anger att man gjort en avsättning (eller ett avdrag) till expansionsfonden.

Om du sedan återför pengarna från fonden in i firman så tillgodoräknas den skatt på cirka 26% som redan betalas och så tas egenavgifter och inkomstskatt ut till resterande del.

Att använda expansionsfonden som start för Aktiebolag

En möjlighet är också att använda expanderingsfonden om man innan pensionen vill ombilda till aktiebolag eller om detta är en naturlig del av ditt företags utveckling. Det som är bra med detta är att du då kan överlåta pengarna till aktiebolaget och istället för att betala de höga skatterna för egenavgifter och inkomstskatt som är egenföretagarens skyldighet låta dessa överlåtas till aktiebolaget och därmed kunna utnyttja möjligheten till utdelning istället. Utdelningar är en något mindre skatt på så därför kan detta vara fördelaktigt.

Kommentera eller Fråga