Kontantmetoden eller Faktureringsmetoden?

Kategori: Fakta om Bokföring
Uppdaterad: 2023-07-05
fakturametoden eller kontantmetoden

Den frågan är förmodligen den viktigaste av allihop när det kommer till hur ditt företag ska sköta och bedriva sin bokföring. Vilket du väljer är helt och hållet upp till dig själv, men man brukar säga att kontantmetoden är något enklare att förstå sig på och bokföra enligt. Blir företaget tillräckligt stort så har du dock inget annat val än faktureringsmetoden, så om du har stora planer kanske det kan vara värt att börja i den änden ändå.

Det här är kontantmetoden

Kontantmetoden innebär att du ska bokföra företagets transaktioner snarare än fakturor. Inkomster bokförs när inbetalning sker och utgifter ska bokföras i samband med att utbetalningarna görs.

Bokföra enligt kontantmetoden

Fördelen med kontantmetoden är att det är en ganska rak och enkel form av bokföring: när pengar kommer in så skriver man det, när pengar går ut så skriver man det. Nackdelen är att det ibland kan bli något svårare att hålla koll på fakturor och kvitton.

Låt säga att du skickat en faktura den första april och en annan den tionde. Den första fakturan har 30 dagar netto för att kunden kräver det, men den andra har bara 10 eftersom det är din standard. Vi förutsätter att dina kunder betalar i tid, och du får betalt för faktura nummer två den tjugonde och faktura nummer ett den trettionde. Faktura nummer två ska då bokföras tillsammans med inbetalningen den tjugonde medan faktura nummer ett som ju skickades först ska bokföras som nummer två, först tio dagar efter den första. Ett bra tips för att undvika förvirring här är att märka upp fakturor och kvitton med det datum de betalades.

Det här är faktureringsmetoden

Faktureringsmetoden, eller fakturametoden som den vanligen kallas, är en metod som förenklat innebär att du ska bokföra inkomster när kundfakturorna skapas, och utgifter när leverantörsfakturor inkommer. Metoden är obligatorisk för företag som omsätter mer än tre miljoner kronor årligen och är praxis för aktiebolag.

Bokföra enligt faktureringsmetoden

Till skillnad från kontantmetoden ska du här alltså bokföra saker och ting direkt när fakturan skapas eller inkommer, och inte när betalningen sker. På det här viset skapas ett ”glapp” mellan det datum som saker bokförs och det datum du faktiskt har pengarna på kontot (eller måste se pengarna lämna kontot). Det innebär i sin tur att du kommer att få en post för kundfordringar och en för leverantörsskulder i din bokföring. Metoden föredras av exempelvis revisorer då den anses ge en sannare bild av verksamheten. Det underlättar också att direkt kunna koppla en faktura eller ett kvitto till en bokföringspost, men allt som allt är det en mer omständlig metod som kräver lite mer arbete än kontantmetoden.

Kommentera eller Fråga

3 Kommentarer

  1. Sofi V skriver:

    Hej! Om man är en ideell stiftelse med högst 5-6 verifikat (kvitton, fakturor) per år som betalas från utdelningarna och från en aktiedepå (under 1 miljon). Alltså väldigt lite rörelse.
    Vi fakturerar inte själva. Vi lever på aktieutdelningar och har som sagt högs 5-6 olika utgiftsposter/verifikat per år.
    Vilken bokföringsmetod är enklast, kontant eller faktureringsmetoden?

    Mvh, Sofi

  2. Marie Ohlsson skriver:

    Hej!
    Bokför enligt faktureringsmetoden, nytt från 1 jan 2015. Har en iMac och bokföringsprogrammet är iOrdning. Leverantörsfakturor fungerar bra och smidigt att bokföra, först när fakturan kommer in och sedan när den betalats. Men hur fungerar det med kundfaktura? Först bokar man upp mot konto 1510 samt konto 3010, det blir en verifikation. Men när pengar kommer in till kontot, ska jag då boka av mot banken konto 1920. Blir det ett nytt verifikationsnummer då eller ska jag ändra i samma verifikation?

    • Kayan F skriver:

      Du bokar betalningen i kassan och mot kundreskontran.
      Med andra ord krediterar kundreskontran och debiterar kassan :).