Investera i krypto med företagets pengar

Idag är det väldigt många företag som investerar i kryptovalutor privat men även med företagets pengar. Det vanligaste är att man investerar i Bitcoin eller andra stora kryptovalutor. Det fungerar precis som när en privatperson investerar pengar i krypto, på samma sätt kan ett företag köpa och sälja krypto i olika handelsplattformar eller direkt med andra typer av företag.

2 tips innan du går vidare:

1. De mest prisvärda bokföringsprogrammet
Vi rekommenderar Bokio. Enligt oss är Bokios bokföringsprogram det bästa & mest prisvärda alternativet på marknaden. Allt-i-ett-lösning: företagskonto och bokföring samlat på ett ställe.

2. Gör din årsredovisning & deklaration online
eDeklarera.se är det enklaste & mest prisvärda alternativet för att göra sin årsredovisning själv enkelt online - digital inlämning till Bolagsverket. Ladda upp din bokföring som SIE-fil eller fyll i manuellt. Deklaration går att göra separat men ingår annars tillsammans med årsredovisning. Prova gratis! Betala 899 kr när du är nöjd!

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

När man pratar om att ett företag investerar i krypto kan det innebära att man antingen köper certifikat, investerar eller spekulerar i själva valutan eller att man sysslar med ”mining”. Det innebär i kort att man validerar stora mängder med transaktioner och får belöning i valutan.

Hur fungerar mining av krypto?

Det innebär att en dator löser diverse logiska problem. Man installerar ett program på sin dator som sedan utövar mining efter olika kryptovalutor enligt en viss formel. Ett företag kan även tjäna pengar på att låta sina datorer vara öppna för att bearbeta transaktioner mellan andra användare i P2P-nätverket. Ett smart sätt för att upprätthålla en snabb och smidig transaktion som krävs när man handlar med kryptovalutor. Företaget som låter sina datorer vara en mellanhand tjänar i sin tur en del av transaktionsavgifter. 

Varför ska man investera i krypto med företagets pengar?

Krypto har idag många unika investeringsmöjligheter och mycket tack vare att kryptovalutan inte är kopplad till någon finansiell institution, likt en centralbank. Många som investerar i krypto med företagets pengar vill ha sitt sparkapital i en valuta som är helt fristående från omvärlden. Vi rekommenderar alltid att sprida investeringarna och att lägga företagets pengar i olika korgar för att sprida potentialen och risken.

Många företag investerar idag i bitcoin, som är en av de populärare kryptovalutorna. Krypto omfamnas idag av allt fler företag och stora internationella institutioner, berättar Dagens Industri. 

Vad finns det för krypto att investera i idag?

Det finns över 10 000 olika kryptovalutor idag. Vi rekommenderar dock att kika på ett par krypto som är stora. Bitcoin, Ethereum och Litecoin är några av de största kryptovalutorna, för att nämna ett par. Dessa krypto befinner sig idag i ett starkt momentum så intresset är högt från privatsparare och även publika företag, som vill investera företagets pengar i krypto.

Om vi tittar på värdet på Bitcoin så har det rusat den senaste tiden. I April 2021 passerade Bitcoin ett värde på 64 000 dollar för första gången. Senaste stora uppgången skedde när Joe Biden blev president för USA. 

Man kan ta som exempel, det som driver värdet i guld. När man visste att Joe Biden skulle bli president så visste man också om att Biden har hintat om ett stort stimulanspaket på 1,9 biljoner dollar och en våg av pengar från federal reserve. Människor vill då skydda sig mot inflation och då har man sökt sig till att köpa guld. 2020-2021 så vänder många sig istället till krypto och Bitcoin, för att skydda sig själv och sitt sparkapital. Man ska dock vara medveten om att det i största fallet är ren spekulation och inte någon garanti för vilket håll kryptopriset kommer gå åt.

Hur investerar jag företagets pengar då?

Enklaste sättet att som företag exponera sig mot Bitcoin är att antingen handla bitcoin direkt via plattform som Coinbase eller köpa Bitcoincertifikat via din bank. På Avanza kan man då till exempel köpa Bitcoin XBT via kapitalförsäkring vilket gör att du endast beskattas enligt schablonbeskattningen och inte på vinsten. Priset på krypto styrs av utbud och efterfrågan, så håll koll och utvärdera olika perioder innan du kliver in och investerar företagets pengar.

Tack för att du läst vår lilla artikel om att investera företagets pengar i krypto. Vi hoppas ni funnit en del bra information, om ni har några frågor så är ni varmt välkomna att kontakta oss!

Källhänvisning

www.aktiekunskap.nu
www.wikipedia.com
www.skatteverket.se

down-arrowStäll en fråga eller lämna ett svar

Följ diskussion
Meddela mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer