Hur fungerar kassabok?

Kategori: Fakta om Bokföring
Uppdaterad: 2021-01-12

Hur fungerar egentligen en kassabok? Det ska vi närmare gå in på i det här inlägget. Som nybliven enskild företagare så är det mycket att hålla reda på, något som är väldigt viktigt är att du håller ordning på dina inkomster och utgifter. Och där är kassaboken din vän i all förvirring.

Om kassaboken

I ditt företag så kommer du att få inbetalningar och du kommer att göra utbetalningar. Inbetalningar är det som det låter som, alltså pengar som kommer in i ditt företag. Utbetalningar är betalningar som du gör till andra företag när du till exempel betalar en faktura. Du måste föra in dessa noggrant i din kassabok och ge dem ett unikt verifikationsnummer. Verifikationsnumret är en del av den information som din bokföring av kassaposterna inbetalningar eller utbetalningar måste innehålla. När du bokför dina kassaposter i din kassabok måste de även innehålla annan information nämligen;

  • – Vilken typ av betalning det är, om det är en in eller utbetalning eller kanske en överföring.
  • – När betalades in eller utbetalningen? Ange datum för det.
  • – Vilket konto användes vid in eller utbetalningen? Ange om det var ditt bankgiro eller bankkonto eller från handkassan. (Handkassan är vid kontant betalning)
  • – Du måste också beskriva vad som köptes eller betalades för. Det vill säga en beskrivning.
  • – Du måste också skriva in om du gör egna uttag eller insättningar eller överföringar i din kassabok.
  • – Verifikationsnummer, slutligen måste du märka dina kassaposter med ett unikt verifikationsnummer, om det är till exempel din första inbetalning i år så kanske den får verifiktationsnumret v:2012-1. Detta för att ha god ordning i ditt kassaflöde.

Kommentera eller Fråga