Hitta den billigaste elleverantören för just dina behov

Många företag och privatpersoner har drabbats av högre elkostnader de senaste året, och är det någon gång man bör jämföra elavtal, så är det nu! Det finns många elleverantörer att välja mellan, så det kan vara svårt att veta vilken som är bäst för just dina behov. Men det finns några enkla saker du kan titta på för att hitta den billigaste elleverantören:

- Jämför priser: Se till att jämföra priser från olika leverantörer innan du bestämmer dig.
- Titta på rabatter: Många leverantörer erbjuder olika rabatter för att locka kunder. Det kan vara allt från slopad månadsavgift, till att erbjuda el till självkostnadspris.
- Använda en prisjämförelsesida: Det finns massor av olika sajter som jämför elpriser från flera olika leverantörer. Detta gör det enkelt och smidigt att hitta den billigaste leverantören.

2 tips innan du går vidare:

1. De mest prisvärda bokföringsprogrammet
Vi rekommenderar Bokio. Enligt oss är Bokios bokföringsprogram det bästa & mest prisvärda alternativet på marknaden. Allt-i-ett-lösning: företagskonto och bokföring samlat på ett ställe.

2. Gör din årsredovisning & deklaration online
eDeklarera.se är det enklaste & mest prisvärda alternativet för att göra sin årsredovisning själv enkelt online - digital inlämning till Bolagsverket. Ladda upp din bokföring som SIE-fil eller fyll i manuellt. Deklaration går att göra separat men ingår annars tillsammans med årsredovisning. Prova gratis! Betala 899 kr när du är nöjd!

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Hur du väljer rätt elleverantör för just dina behov

Det är viktigt att tänka på sina egna behov och önskemål när man väljer leverantör. Man bör fundera på hur mycket el man använder och när, vilka typer av elavtal man vill ha, och hur mycket man är beredd att betala. Det finns många olika erbjudanden från olika leverantörer, så det gäller att jämföra och hitta det bästa alternativet för just sig själv. Till exempel, om man kan styra om elförbrukningen till billigare timmar så kan man välja rörligt elavtal med timpris. Kan man inte det så kanske det inte lönar sig med timavtal. Man bör också kontrollera om den valda leverantören har bra kundtjänst, eftersom det kan vara frustrerande att inte få hjälp när man behöver det.

Hur mycket el använder du per år?

Det är svårt att säga exakt hur mycket el man använder per år eftersom det beror på en mängd olika faktorer. Men generellt sett så brukar man ungefär 1 000 kWh per person och år. Detta innebär att en familj på fyra personer brukar förbruka cirka 4 000 kWh per år om man bor i en lägenhet, medans en normal energiförbrukning för en villa ligger på runt 20 000 kWh.

Driver du ett företag så kan förbrukningen hamna på mycket mer än siffrorna ovan. Till exempel så brukar en genomsnittlig elförbrukning på en mindre restaurang ligga på ca 50-60 000 kWh.

Vilka fördelar finns det med att ha en fast elprisavtal jämfört med rörligt pris?

En av fördelarna med ett fast elprisavtal är att du vet exakt hur mycket du kommer att betala för din elförbrukning under avtalstiden. Detta kan vara en stor fördel jämfört med rörligt pris, då detta ofta kan variera från månad till månad. Ett annat plus är att du inte behöver oroa dig för eventuella prishöjningar under avtalstiden, eftersom priset är fast. Det finns dock nackdelar med ett fast elprisavtal, och den största är att det inte alltid är det billigaste alternativet. Om elpriserna sjunker under avtalstiden kommer du fortfarande att betala det högre fasta priset, och därför kan det ibland löna sig mer att välja rörligt pris. Man får se det lite som en försäkring när man väljer ett fast elavtal. Du betalar en ”premie” för att skydda dig mot högre elkostnader. Historiskt sett så har ett rörligt elavtal lönat sig bäst jämfört med ett fast elavtal.

Det är inte alltid lätt att hitta den billigaste elleverantören, men med en enkel sökning online kan du enkelt jämföra olika leverantörer och se vilken som passar just dina behov.

down-arrowStäll en fråga eller lämna ett svar

Följ diskussion
Meddela mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer