Förbättra likviditeten i ditt bolag

Kategori: Nyheter
Uppdaterad: 2023-07-05
Pengar i ett glas

I samarbete med PayUp.se

I ett företag är det självklart en fördel att ha god likviditet. En god likviditet visar på att ditt företag har möjlighet att betala sina skulder och är en viktig del när det kommer till att teckna nya avtal med leverantörer och kunder. Har ditt företag dålig likviditet är det inte alltid lätt att komma på fötter igen men det finns åtgärder du kan ta till för att förbättra ditt företags likviditet.

Leasa dina inventarier

Har du inventarier i ditt företag som du har/tänker köpa? Prova att leasa dem istället. Du kan i stort sett leasa allt som du kan tänkas behöva i ett företag nu för tiden. När du leasar dina inventarier binder du inte upp ditt kapital. Om du och ditt företag är i uppstartsfasen är leasing ett bra alternativ. Tänk på att noggrant kolla igenom de avtal som gäller för leasingen, framförallt hur lång bindningstiden är. Det är inte ovanligt att det tillkommer avgifter och räntor så läs igenom avtalet och är det något du inte är nöjd med kan du alltid prova att förhandla.

Få betalt för ditt arbete direkt

Det normala när det kommer till betalningsvillkor mellan företag är att en faktura ska betalas inom 30 dagar. Använder du dig av något som kallas factoring får du betalt för dina tjänster eller varor direkt vilket ger ett mer stabilt kassaflöde. Factoring är en tjänst för företag som gör att man kan belåna eller sälja sina fakturor. Tjänsten erbjuds av vissa banker och finansbolag. En klar fördel med företagsfactoring är att du inte behöver grubbla över när och om du överhuvudtaget kommer få din betalning. Du behöver inte heller tänka på påminnelser eller annat merarbete som tillkommer när en kund är sen med sin betalning vilket sparar dig både tid och arbete men framförallt pengar.

Förhandla om längre betalningsvillkoren

Att försöka ändra sina betalningsvillkor låter kanske inte som att det kommer att göra stor skillnad men det kan faktiskt ha en stor påverkan på kassaflödet i ditt företag. Prata med dina leverantörer och försök förhandla dig till längre betalningsvillkor. Leverantörer är ofta inte omöjliga när det kommer till att förhandla om sina villkor. Gynnar det ditt företags likviditet kan det mycket väl vara så att det gynnar leverantören.

Kommentera eller Fråga