Egen företagare och a-kassa

Egen företagare och a-kassa hur går det ihop? Som egen företagare kan och bör du vara med i facket samt a-kassa, det är en viktig möjlighet för dig som egen företagare då du får tillgång till ett nätverk där du skyddas som person samt får möjlighet till affärsjuridisk hjälp med mera. Att vara medlem i facket och att vara medlem i a-kassa är två olika medlemskap och hur du som egen företagare kan få ditt medlemskap i a-kassa kan variera. I dagsläget finns ett 30-tal olika a-kassor. Det flesta är nischade mot speciella branscher och det kan variera hurvida de tar emot en egenföretagare som medlem. Unionen har specialdesignat medlemskap för dig som egen företagare.  Att vara medlem i a-kassa som egenföretagare är fullt möjligt och viktigt.

2 tips innan du går vidare:

1. De mest prisvärda bokföringsprogrammet
Vi rekommenderar Bokio. Enligt oss är Bokios bokföringsprogram det bästa & mest prisvärda alternativet på marknaden. Allt-i-ett-lösning: företagskonto och bokföring samlat på ett ställe.

2. Gör din årsredovisning & deklaration online
eDeklarera.se är det enklaste & mest prisvärda alternativet för att göra sin årsredovisning själv enkelt online - digital inlämning till Bolagsverket. Ladda upp din bokföring som SIE-fil eller fyll i manuellt. Deklaration går att göra separat men ingår annars tillsammans med årsredovisning. Prova gratis! Betala 899 kr när du är nöjd!

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

När kan jag ansöka om a-kassa som egen företagare?

Som egen företagare har du säkert försäkring för olika ändamål som rör ditt företag, men många glömmer av att även försäkra sig själva. Medlemskap i a-kassa kan du till exempel ansöka om hos Unionen. Du kan bli medlem i a-kassan men om du ska ansöka om arbetslöshetsersättning eller a-kassa så kan du inte ha företaget aktivt eller som deltidssysselsättning. För att få arbetslöshetsersättning måste företaget vara definitivt avslutat eller tillfälligt avslutat. För att räknas som egen företagare måste du driva en näringsverksamhet som du utför eget arbete i eller har väsentligt inflytande över. Som VD eller ensam firmatecknare samt den som är både firmatecknare och styrelsemedlem räknas. Som chef eller egenföretagare har du specialmedlemskap hos Unionen.

Särskilda regler för egen företagare

Du kan räknas som arbetslös om du till exempel har tillfälligt uppehåll för ditt företag och då måste det innebära att varken du eller någon annan i företaget bedriver någon verksamhet. Detta gäller oavsett om verksamheten gör några inkomster eller ej. Ingen marknadsföring på internet eller hemsida får finnas. Du kan inte heller göra inköp eller på annat aktivt sätt leta kunder.

Avvecklingsarbete under den här tiden med företaget får ske under vissa omständigheter, likadant andra åtgärder som du enligt lag måste fullfölja. Skulle det vara så att företaget drivs vidare av någon annan i företaget måste du ha definitivt skiljt dig ifrån företaget. Det gäller även om du mottagit arbetlöshetsersättning under de senaste fem åren då ditt företag har tillfälligt uppehåll. Du måste visa att du definitivt skiljt dig ifrån verksamheten för att ha rätt till utbetalning av ersättningen.

Som arbetslös räknas du alltså då du inte bedriver något inflytande över företaget, inte äger det, eller arbetar på något sätt i det. Om då du avregistrerat eller sålt ditt företag så räknas du som arbetslös.

Undantag kan göras om du har ditt företag som bisyssla vid sidan om ett heltidsarbete i annat företag. Det vill säga om ditt eget företags verksamhet inte utvidgas under den period du är arbetslös, utan fortsätter att vara en bisyssla.

Så baseras ersättningen på din inkomst

Har du avregistrerat ditt företag inom 24 månader efter att du startat företaget så kan ersättningen baseras på den inkomst du hade innan du startade företaget. Annars baseras ersättningen på det genomsnittet av din inkomst i företaget enligt det senaste taxeringsbeslutet. Är det förmånligare inkomst så baseras ersättningen på genomsnittet av de två senaste taxeringsbesluten.

Aktiebolag och arbetslös

Om du avregistrerat ditt aktiebolag på grund av arbetsbrist så kan du räknas som arbetslös och ha rätt till arbetlöshetersättning. Svårigheten kan dock bli större om du som driver ett aktiebolag lägger det på tillfälligt uppehåll än för dig som driver enskild firma.

En karensperiod på ca 45 dagar för ersättning läggs dock på dig som lagt ned ett aktiebolag som går bra. För dig som driver ett aktiebolag så beräknas arbetslöshetsersättningen dels på din tidigare inkomst samt på dels på företagets vinst.

down-arrowStäll en fråga eller lämna ett svar

Följ diskussion
Meddela mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer