Bolån för egenföretagare

Som egenföretagare kan det vara utmanande att få ett bolån beviljat. Om du driver ditt företag som enskild firma eller aktiebolag, om du konsulterar eller säljer tjänster eller varor, eller om företaget är stort eller litet, kommer din inkomst att skilja sig från någon som arbetar ett vanligt 8–17 jobb varje vecka och är anställd.

2 tips innan du går vidare:

1. De mest prisvärda bokföringsprogrammet
Vi rekommenderar Bokio. Enligt oss är Bokios bokföringsprogram det bästa & mest prisvärda alternativet på marknaden. Allt-i-ett-lösning: företagskonto och bokföring samlat på ett ställe.

2. Gör din årsredovisning & deklaration online
eDeklarera.se är det enklaste & mest prisvärda alternativet för att göra sin årsredovisning själv enkelt online - digital inlämning till Bolagsverket. Ladda upp din bokföring som SIE-fil eller fyll i manuellt. Deklaration går att göra separat men ingår annars tillsammans med årsredovisning. Prova gratis! Betala 899 kr när du är nöjd!

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Bolån för egenföretagare

Processen med att ta ett bolån för att köpa ett hem är vanligt för de flesta människor, även för egenföretagare. Det är svårt för egenföretagare att få bolån eftersom bankernas kreditregler inte alltid kan bedöma möjligheterna för ett bolån för egenföretagare med samma standardiserade modeller som används för fast anställda.

Men det är såklart inte omöjligt att få ett bolån om du är egenföretagare, nedan kommer vi att gå igenom saker som kan öka dina chanser och som kan vara bra att tänka på.

Öka chansen till ett bolån som egenföretagare

I allmänhet är bankerna intresserad av låntagarens förmåga att betala tillbaka bolånet och låntagarens långsiktiga inkomst, så egenföretagare måste visa att deras inkomst är både tillräcklig och hållbar.

I slutändan bryr sig banken bara om du kan betala tillbaka lånet regelbundet och betala räntan. Ett företags lönsamhet kan ses som en styrka om den är konsekvent bevisad. Som företagare är det fördelaktigt att visa att du får lön under en längre tid eftersom detta stärker chanserna att få ett bolån.

Sist men inte minst, om du som oberoende entreprenör delar lånet med en medlåntagare som är anställd på heltid, kommer banken att vara tryggare med att bevilja dig ett lån och chansen att få ett positivt lånebudskap blir större.

Kan jag ta bostadslån om jag driver aktiebolag?

Att ta ett bolån med ett aktiebolag är definitivt möjligt. Aktiebolag är juridiska personer i sig, så du anses vara anställda i ditt företag. Om du ansöker om ett bolån via ett AB så gör då banken en bedömning utifrån den lön du tar ut från företaget månadsvis och betalar skatt på.

Kan jag söka bostadslån om jag har ett nystartat företag?

Om ditt företag är helt nytt kan du få det svårt med att få ett bolån. För att en bank ska kunna ge dig ett bolån måste företaget ha varit aktivt i minst ett år. Kraven kan dock variera från bank till bank.

Bokslutet för första halvåret av företagets räkenskapsår, tillsammans med kontraktet om uppdrag för det kommande året, kan dock räcka för vissa sökande. Som ny företagare kan du ha olika chanser att få ett bolån beroende på vilken bank du vänder dig till, men ofta blir det knepigare att få ett lån beviljat då banken oftast inte har så mycket att gå på.

Jämför långivare för bostadslån som egenföretagare

Det är alltid bra att jämföra olika banker & långivare när man ansöker om ett bolån som egenföretagare. På det sättet kan du få mer information och en bättre bild av vad du kan förvänta dig innan du skickar in din låneansökan.

Det finns också många större aktörer som exempelvis låneförmedlaren Compricer. Du behöver då inte förhandla om räntan själv, då jämförs istället flera banker och du får besked från dem som kan tänka sig att bevilja dig ett lån. Just Compricer samarbetar med flertalet traditionella banker men även många mindre långivare som bara finns online.

Företagets lönsamhet spelar roll

För företagare kan det verka naturligt att betona potential och tillväxt. Men, banken tar mer hänsyn till konsekvent lönsamhet än potentiell lönsamhet. Du bör därför inte försöka övertyga dem om att ditt företag kommer att bli lönsamt inom några år.

Bankerna vill vara säkra på att du kan betala ränta och betala tillbaka ditt lån månad för månad, från och med den dag du tecknar lånet. Du bör då kuna visa att ditt företag har varit lönsamt under en lång tid, och att det förmodligen kommer att förbli lönsamt i framtiden också.

down-arrowStäll en fråga eller lämna ett svar

Följ diskussion
Meddela mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer