Använda privatlån istället för företagslån

Kategori: FöretagandeOkategoriserade
Uppdaterad: 2023-05-09
Privatlån istället för företagslån

När en privatperson ansöker om ett banklån kallas detta för privatlån. Men om ett företag ansöker om ett lån hos en bank eller annan långivare kallas det för företagslån istället.

Dock kan du som har ett företag ansöka om lån privat och sedan låna ut dem själv till ditt företag. Det är dock viktigt att man känner till skillnaden mellan privatlån och företagslån innan man ansöker att man ökar sina chanser att bli beviljad ett lån.

Nedan kommer vi att gå igenom lite mer om privatlån, företagslån samt hur du kan låna ut pengar själv till ditt företag.

Kort om privatlån

Det finns många anledningar till varför du som privatperson kan behöva låna pengar. Det kan exempelvis bero på att du vill köpa en ny bil, renovera bostaden, åka på semester eller att du behöver ett extra tillskott till kassan mellan lönerna om du exempelvis är mellan två jobb.

Om du har bestämt dig för att ansöka om ett privatlån är nästa steg att avgöra hur mycket pengar du behöver låna samt hur mycket du faktiskt får låna. Detta ser det olika ut beroende på din ekonomiska situation samt om du behöver säkerhet eller inte för ditt privatlån. 

Då alla banker och långivare har olika räntor och villkor för sina lån kan möjligheterna till att bli beviljad ett privatlån ser olika ut beroende på vem du ansöker hos. Även kraven för att bli beviljad ett lån varierar mellan olika långivare.

Krav för att bli beviljad ett privatlån

Som vi nämnde ser kraven olika ut beroende på var du ansöker för att kunna bli beviljad ett privatlån. Men ifall du är över 18 år gammal går det oftast bra att ansöka om ett lån hos någon bank eller långivare.

Men när det gäller frågan hur mycket pengar du får låna så beror det på flera olika faktorer som exempelvis din kreditvärdighet, din inkomst, bostadssituation och vissa andra saker. 

Det enklaste sättet att ta reda på hur mycket pengar du kan låna är att kontakta ett låneinstitut eller en bank och ta reda på deras krav och villkor för att kunna bli beviljad ett privatlån för den summan du önskar. 

Hur mycket pengar kan man låna privat? 

Om man ser till hur mycket pengar man kan låna som privatperson brukar det ligga omkring 10.000 – 600.000 kr om man inte har någon säkerhet. Ett lån utan säkerhet innebär att man inte behöver lämna någon garanti för lånet som exempelvis bil eller villa. 

Det är även din ekonomiska situation som kommer att avgöra hur pass hög räntan blir på ditt privatlån. De krav som ställs på återbetalning av lånet skiljer sig också mellan olika långivare och banker och detta varierar beroende på hur hög din kreditvärdighet är bland annat.

Som tur var finns det väldigt många långivare och banker att välja mellan och så länge du uppfyller kraven brukar det i regel inte vara några problem alls att bli beviljad ett privatlån.

Låna pengar privat till företaget

Att bli beviljad ett lån till sitt företag är dock betydligt svårare än att bli beviljad lån som privatperson. Men om man som företagare inte blir beviljad ett lån kan man i stället ansöka om ett privatlån och sedan låna ut dessa pengar till sitt företag. Det gäller då att ansöka om ett lån som passar både dig och ditt företag bäst. Du bör alltid ha ditt företag i åtanke när du ansöker om ett privatlån till företaget. Tänk både på ränta, skatt och övriga kostnader som tillkommer med lånet.

Ränta på privatlån

Normalt sett är räntan på privatlån betydligt lägre än på företagslån. Enligt konsumentkreditlagen ska all ränta redovisas som årsränta. Alla investeringar som företaget gör med lånade pengar anses ofta som mer osäkra än om man jämför med privatlån.

Ett exempel kan vara att när du ansöker om ett privatlån till att renovera din bostad så ger detta även en positiv effekt eftersom att du då i regel också höjer värdet på bostaden. När det gäller företags investeringar är det oftast en betydligt högre risk och därmed är även räntan högre för företagslån.

Jämför ränta på privatlån

Givetvis ska man förhandla ner räntan när man lånar pengar. Vi rekommenderar att både förhandla med din ordinarie bank och använda en låneförmedlare som exempelvis Lendo. Det finns många låneförmedlare på marknaden, och de flesta fungerar på samma vis. Men Lendo.se är den största på marknaden och jämför upp till hela 40 banker och långivare. Du kan på Lanupplysningen.se läsa ett omdöme om Lendo och läsa mer djupgående om deras tjänst.

Jämför ränta företagslån

Om du väljer att ta ett företagslån är det viktigt att jämföra räntor på företagslån innan du bestämmer dig för en långivare. En lägre ränta kan innebär många tusenlappar sparade varje månad för ditt företag.

Kommentera eller Fråga