5 tips på vad du kan göra med vinsten i ditt företag

Kategori: Nyheter
Uppdaterad: 2023-11-28

Har du byggt upp en vinst i ditt företag? Vad kul! Då öppnar du upp massvis med dörrar. Du kan antingen dela ut pengarna som aktieutdelning eller betala ut lön, men det finns även andra alternativ om du vill behålla kapitalet i bolaget.

På så sätt kan du utveckla företaget ytterligare, samt ökar chanserna för framtida vinster och framgångar. Vill du veta mer? Häng med!

5 tips på hur du kan disponera vinsten i ditt företag

Nedan är 5 exempel:

Investera i fonder, aktier och andra tillgångar

Att investera kapitalet i fonder, aktier och liknande är väldigt populärt. Anledningen till detta är att du låter pengarna ligga kvar i bolaget, samtidigt som du får möjlighet till avkastning. Denna typ av tillgång är även betydligt lättare att sälja i jämförelse med andra typer av tillgångar, vilket lämpar sig bra om du snabbt måste ha tillgång till likviditet.

Här kan du investera på många olika sätt, men en kapitalförsäkring är ett vanligt alternativ. På så sätt slipper du bokföra alla enskilda köp/sälj du gör. Istället är det endast insättningar och uttag till och från kapitalförsäkringen som bokförs. 

Kom ihåg att handel med värdepapper är en riskfylld aktivitet. Priserna kan både stiga och sjunka, därmed är det inte säkert att du får tillbaka ditt investerade kapital.

Utöka varulagret

Om du har ett varulager kan det även vara en bra idé att öka det ytterligare med hjälp av företagets vinster. På så sätt får du möjlighet att öka både omsättning och vinst nästa beskattningsår. Se dock till att du har utrymme för detta, annars kan det hända att du behöver skaffa större ytor.

Anställ fler medarbetare

Det kan även vara en bra idé att ta tillfället i akt och anställa fler medarbetare. Du kanske vill anlita fler säljare? Eller driver du en golvfirma och vill kunna ha fler medarbetare i rotation? Då kan detta vara ett ypperligt alternativ om du vill använda dina upparbetade vinster till något som driver verksamheten framåt. 

Förbättra ergonomin

Att ta ergonomin på allvar är väldigt viktigt. Trots detta är det få som faktiskt gör det. Om du inte beaktar detta kommer du och dina anställda att stöta på problem i framtiden. Du kanske får ont i en arm eller fot, eller så tappar du all möjlighet att jobba. Det är något du vill undvika, eller hur? Ta ergonomin på allvar!

Investera i nya maskiner

Behöver företaget nya maskiner och enheter? Då kan det vara ett ypperligt tillfälle att investera i detta med bolagets vinst! På så sätt ser du även till att du slipper betala skatt på vinsten (vissa maskiner och enheter måste dock skrivas av under en längre tid, men det har din revisor koll på). 

Kommentera eller Fråga